Kompletterande utbildningar

Skriftlig fråga 2015/16:901 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-02
Överlämnad
2016-03-03
Anmäld
2016-03-04
Svarsdatum
2016-03-09
Sista svarsdatum
2016-03-09
Besvarad
2016-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Att våra lärosäten anordnar kompletterande utbildningar för personer med utländsk examen är viktigt såväl för den enskilde som för samhället. I Sacos rapport Vad kostar en akademiker (2015) visar beräkningar att en svenskutbildad läkare kostar 3,2 miljoner kronor om man tittar på hela utbildningskedjan. Medan kompetenskomplettering för en invandrad läkare kostar en tiondel så mycket.

Enligt en artikel i kårtidningen Göteborgske Spionen (1/2016) visar det sig dock att avhoppen från utbildningarna är relativt stora. Bristande språkstöd anges som en orsak.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta så att fler personer med utländsk examen kan få ut sin legitimation?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:901 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2016/01063/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:901 av Betty Malmberg (M) Kompletterande utbildningar

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta så att fler personer med utländsk examen kan få ut sin legitimation.

I dag har många i Sverige med utländsk utbildning ett arbete som inte motsvarar deras utbildning och yrkeserfarenhet. Det är ett slöseri med kompetens, både för den enskilde och för samhället.

Att kvinnor och män med utländsk utbildning, främst utrikes födda, inte får arbete som motsvarar deras kvalifikationer innebär förlorade möjligheter både för samhället och för individen. Sverige måste bli bättre på att ta tillvara kompetens och utbildning oavsett var i världen den inhämtats. För många personer med en utländsk utbildning kan möjligheten att komplettera den tidigare utbildningen vid en svensk högskola vara avgörande för etablering på den svenska arbetsmarknaden. Ett viktigt verktyg i matchningen av individers kompetens och arbetsmarknadens behov är därför kompletterande utbildningar.

Idag finns kompletterande utbildningar för läkare, lärare, tandläkare, sjuksköterskor och jurister. I budgetpropositionen för 2016 föreslog regeringen en omfattande satsning på ytterligare 25 miljoner kronor år 2016 avseende kompletterande utbildning för personer med avslutad utländsk utbildning som motsvarar en svensk högskoleutbildning. Resurserna beräknas sedan öka kraftigt till 340 miljoner år 2019. Satsningen innefattar bl.a. att fler personer ska ha möjlighet att delta i de befintliga utbildningarna men också att utbildningar inom fler yrkesområden byggs upp, däribland kompletterande utbildningar för personer med avslutad utländsk psykologutbildning samt biomedicinsk analytikerutbildning.

Vidare föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2016 en satsning på 65 miljoner kronor för att effektivisera hela Socialstyrelsens process för validering av hälso- och sjukvårdspersonal, från den första ansökan för bedömning av likvärdighet till beslut om svensk legitimation. Från och med 2017 beräknas 42 miljoner kronor avsättas årligen för ändamålet.

De insatser som regeringen nu genomför kommer att skapa bättre förutsättningar för att ta tillvara den kompetens som finns och skapa möjligheter för snabbare etablering. Det är centralt både för individerna och för Sverige.

Stockholm den 9 mars 2016

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.