Kompetensutvisningar

Skriftlig fråga 2018/19:79 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-30
Överlämnad
2019-01-31
Anmäld
2019-02-01
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06
Besvarad
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Om man jobbar och gör rätt för sig ska man självklart inte utvisas från Sverige på grund av små misstag från arbetsgivarens sida. Moderaterna har i flera år lyft problemet med kompetensutvisningar. Vi har också flera gånger motionerat i frågan i riksdagen tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

Dessvärre får vi återkommande rapporter om att problemet fortgår. Det är till nackdel för drabbade arbetstagare och arbetsgivare. Det är också till nackdel för arbetskraftsinvandringen i stort. Sveriges attraktionskraft för duktiga programmerare, ingenjörer etcetera minskar om det finns en osäkerhet kring om man får stanna kvar i landet. 

De åtgärder som vidtogs av den förra regeringen på området var uppenbarligen inte tillräckliga. 

I den så kallade januariöverenskommelsen konstateras att ”problemet med kompetensutvisningar ska lösas”. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

När i tiden får vi enligt ministern en lösning på problemet med kompetensutvisningar på plats?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:79 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/00335/POL

Ju2019/00341/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrations

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:79 av Johan Forsell (M)
Kompetensutvisningar samt på fråga 2018/19:84 av Lars Beckman (M) Kompetensutvisningar

Johan Forsell har frågat mig när i tiden det kommer finnas en lösning på problemet med kompetensutvisningar på plats. Lars Beckman har frågat mig hur och när jag ska verka för att kompetensutvisningarna ska upphöra. Jag har valt att besvara frågorna i ett gemensamt svar.

Regeringen har tidigare som svar på liknande frågor framhållit att det inte är rimligt att utländska arbetstagare drabbas onödigt hårt om en arbetsgivare har begått ett mindre misstag beträffande anställningsförhållandena. Det är heller inte proportionerligt att en seriös arbetsgivare förlorar viktig kompetens i sådana fall. Samtidigt är det viktigt att det råder ordning på arbetsmarknaden och att regler, avtal och branschpraxis respekteras även när man tar in utländsk arbetskraft. Kringgåenden av anställningsvillkoren måste motverkas på alla yrkesområden.

I december 2017 kom Migrationsöverdomstolen med avgöranden som klargjorde att Migrationsverket, vid prövningen av om ett uppehållstillstånd för arbete ska förlängas, ska göra en helhetsbedömning av om villkoren för anställningen varit uppfyllda. Detta innebar en väsentlig förändring i jämförelse med den tidigare strikta tillämpningen.

Regeringen har alltsedan de nya vägledande domarna noga följt utvecklingen på området. Inom yrken med krav på högskolekompetens har andelen som under 2018 beviljats förlängning av arbetstillståndet ökat till 97% och i yrken som kräver fördjupad högskolekompetens har andelen ökat till 98%. I kategorin IT-arkitekter och systemutvecklare beviljades 99% av förlängningsansökningarna under 2018. En väl fungerande kompetensförsörjning är viktig för Sveriges konkurrenskraft. Enligt Januariavtalet ska dessutom ett särskilt visum för högkvalificerade som vill söka jobb eller starta företag utredas och införas.

Stockholm den 6 februari 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.