Kompetenshöjning under sjukskrivning

Skriftlig fråga 2006/07:177 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-17
Anmäld
2006-11-21
Besvarad
2006-11-29
Svar anmält
2006-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga

2006/07:177 Kompetenshöjning under sjukskrivning

av Magdalena Andersson (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

En sjukskriven person kan med Försäkringskassans godkännande åka på solsemester, men inte vidareutbilda sig. Ett exempel på det är en ung person i Jönköpings län som har skadat sin hand svårt och därför inte kan arbeta i det företag där han själv är enda anställd. Skadan är så pass svår att den kräver ett flertal operationer och personen beräknas vara borta minst ett halvår, kanske ett år från sitt arbete.

Arbetsgivaren har sökt hjälpa honom till en meningsfull sysselsättning under sjukskrivningstiden och har kontaktat en skola som kan erbjuda en kompetenshöjande kurs två dagar per vecka. En kompetens som företaget i sig inte behöver, men som kan vara en bra kunskap för den sjukskrivne i framtiden. Försäkringskassans besked är dock att det låter bra, men våra regler tillåter inte detta. Om personen väljer att gå kursen under tiden handen läks, ska han anses vara frisk de dagarna och arbetsgivaren förutsätts betala lön aktuella dagar.

Min uppfattning är att det inte är rimligt att det är tillåtet att åka på utlandsresa under en sjukskrivning, men inte möjligt för en person att höja sin kompetens. Budskapet till den sjukskrivne är i detta fall är tydligt: bättre att gå omkring och må dåligt och inte arbeta alls, än att gå på kurs två dagar i veckan och både höja kompetensen och må bättre. Som jag ser det vore det i stället rimligt att se utbildningen som ett led i personens rehabilitering.

Väl medveten om att ministern inte kan uttala sig i enskilda ärenden vill jag fråga statsrådet vad hon avser att göra för att se över och eventuellt lätta på Försäkringskassans regelverk vad gäller situationer som den ovan beskrivna.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:177 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 29 november

Svar på fråga

2006/07:177 Kompetenshöjning under sjukskrivning

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Magdalena Andersson har frågat mig vad jag avser att göra för att se över och eventuellt lätta på Försäkringskassans regelverk för personer som vill höja sin kompetens under en sjukskrivning.

Av 3 kap. 7 § lagen (1962:381) om allmän försäkring (AFL) framgår att det vid bedömningen av om arbetsförmågan är fullständigt nedsatt ska, om den försäkrade kan antas kunna återgå till sitt vanliga arbete, särskilt beaktas om denne på grund av sjukdomen är ur stånd att utföra sitt vanliga eller annat lämpligt arbete som arbetsgivaren tillfälligt erbjuder den anställde. Givetvis kan den som är sjukskriven bedriva olika kompetenshöjande aktiviteter under en sådan sjukskrivningsperiod. Emellertid är det så att om dessa aktiviteter är av en sådan art att de visar på arbetsförmåga i förhållande till den sjukskrivnes vanliga arbete har detta betydelse för Försäkringskassans bedömning av arbetsförmågan och därmed rätten till ersättning.

Om rehabilitering enligt 22 kap. AFL är aktuell ska denna syfta till att återge den som har drabbats av sjukdom sin arbetsförmåga och förutsättningar att försörja sig själv genom förvärvsarbete. Rehabiliteringsersättning, som består av rehabiliteringspenning och särskilt bidrag, utges när en försäkrad, vars arbetsförmåga till följd av sjukdom är nedsatt med minst en fjärdedel, deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering som avser att förkorta sjukdomstiden eller att helt eller delvis förebygga eller häva nedsättning av arbetsförmågan. Med begreppet ”arbetslivs- inriktad rehabilitering” avses specifika typer av åtgärder såsom arbetsträning, arbetsprövning, utbildning, omplacering eller arbetsanpassning. Syftet med denna definition är att skilja den arbetslivsinriktade rehabiliteringen från den medicinska som hälso- och sjukvården ansvarar för.

Jag delar Magdalena Anderssons uppfattning att det är viktigt att vara aktiv under en sjukskrivningsperiod, vilket nuvarande bestämmelser ger utrymme för. Jag kan dock som statsråd givetvis inte uttala mig om hur reglerna har tillämpats eller ska tillämpas just i det nu aktuella ärendet.

Slutligen vill jag informera Magdalena Andersson om att min och regeringens uppfattning är att sjukförsäkringen ska ha som mål att bevara tryggheten för den som drabbas av sjukdom eller skada, samtidigt som den ska ge motiv och möjlighet att återgå till arbete. En förutsättning för en lyckad rehabilitering är individens engagemang och medverkan och möjligheten att komma tillbaka till arbetslivet måste öka genom aktiva, snabba, sammansatta och dokumenterat effektiva rehabiliteringsinsatser. Individen bör också ges ett reellt inflytande över rehabiliteringsprocessen genom att rehabiliteringsmöjligheterna stärks samtidigt som skyldigheterna att vara aktiv preciseras. Regeringen avser därför att se över den närmare utformningen av dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.