Kompetensförluster under covid-19

Skriftlig fråga 2019/20:1118 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-03-24
Överlämnad
2020-03-25
Anmäld
2020-03-26
Sista svarsdatum
2020-04-01
Svarsdatum
2020-04-23
Besvarad
2020-04-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Just nu går det ut varsel och nedskärningar i arbetstid på många av landets stora industrier och high-tech-bolag. Många av dem förlitar sig på ingenjörer och forskare som kommer från länder utanför EU. Indien är ett land som varifrån många it-ingenjörer rekryterats. Många av dessa riskerar att hamna i ett limboliknande läge i samband med neddragningarna. Inte för att bolagen inte vill ha dem tillbaka utan för att Migrationsverket inte har andra direktiv än de som rådde före varslen. Arbetar man inte heltid eller når upp till en viss lönenivå så får man inte stanna i Sverige.

Den kunskap och kompetens som dessa högt utbildade personer besitter riskerar att bli föremål för Migrationsverkets strikta tillämpning av regler om inte regeringen ändrar i regelverket. Och detta kommer i sin tur leda till extremt stora problem.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att svenska företag under rådande omständigheter inte ska drabbas av kompetensförluster till följd av Migrationsverkets regelverk?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1118 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/01234/POL

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1118 av Hans Rothenberg (M)
Kompetensförluster under covid-19

Hans Rothenberg har frågat mig vad regeringen avser att göra för att svenska företag under rådande omständigheter inte ska drabbas av kompetensförluster.

Frågan ställs med hänvisning till följdverkningar av coronaviruset. Inledningsvis vill jag därför framhålla att regeringen på berörda områden fattar de beslut som krävs för att bekämpa viruset och motverka effekterna av smittspridningen i samhället.

Det svenska regelverket för arbetskraftsinvandring syftar till att möta arbetsgivarens behov av arbetskraft. Det är viktigt att systemet inte missbrukas eller leder till att arbetskraftsinvandrare utnyttjas. En förutsättning för att bevilja arbetstillstånd är därför att erbjuden lön och övriga anställningsvillkor är i nivå med svenska kollektivavtal eller branschpraxis och att försörjningskravet är uppfyllt.

Av förarbetena till lagstiftningen framgår att inkomsten inte får vara så låg att det behövs försörjningsstöd för att täcka kostnaderna för bl.a. boende och uppehälle. En arbetskraftsinvandrare som blir uppsagd har tre månader på sig att söka ett nytt arbete. Det nya arbetet kan vara i en annan bransch än det tidigare arbetet. Ett nytt arbetstillstånd kan i så fall beviljas utan att arbetskraftsinvandraren lämnar landet.

De nya reglerna om korttidspermittering gäller även arbetskraftsinvandrare. Kortidspermittering innebär att arbetstagare tillfälligt kan gå ner i arbetstid och att kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Detta system kommer således att fungera som ett skydd också för denna grupp.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över det svenska systemet för arbetskraftsinvandring. Syftet är att göra det lättare för högkvalificerade att arbeta i Sverige, samtidigt som vi tar ett brett grepp om problemen med missbruk och exploatering. Delar av uppdraget ska redovisas i ett delbetänkande senast den 1 februari 2021, bland annat en analys av s.k. kompetensutvisningar. Övriga delar ska redovisas senast den 1 november 2021. 

Den rådande situationen påverkar svenska företag med behov av utländsk arbetskraft, vissa branscher i större utsträckning än andra. Regeringen och Regeringskansliet har löpande kontakt med ansvariga myndigheter och andra berörda aktörer och följer utvecklingen noga.

Stockholm den 23 april 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.