Kommunismens brott mot mänskligheten

Skriftlig fråga 2006/07:1163 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-11
Anmäld
2007-05-11
Besvarad
2007-05-16
Svar anmält
2007-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga

2006/07:1163 Kommunismens brott mot mänskligheten

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Under Göran Perssons regeringstid genomfördes en välkommen upplysningskampanj om nazismen och dess förbrytelser, inte minst Förintelsen av sex miljoner judar. ”Om detta må ni berätta …” fick stor uppmärksamhet nationellt men också internationellt. Även den kommunistiska ideologins konsekvenser har varit fruktansvärda i vår närtid och geografiska närhet. Människor drabbade av dessa förbrytelser lever fortfarande runt om i vår värld, även i vårt eget land. I den regeringsförklaring som lästes upp hösten 2006 sades: ”I skolan bör upplysningen om brott inspirerade av totalitära ideologier utvecklas. Också kommunismens brott mot mänskligheten ska uppmärksammas.”

Nu har en omfattande undersökning bland Sveriges ungdomar, 15–20 år, avslöjat att kunskaperna om dessa förbrytelser är i det närmaste obefintliga. Medan 95 procent kände till Auschwitz, kände inte 90 procent av eleverna till Gulag. 43 procent tror att det totala antalet offer för kommunismen är en miljon eller färre; 18 procent tror att det är färre än 10 000 världen över under hela 1900-talet. Undersökningen visar att den svenska skolan misslyckats med att överföra såväl kunskaper om centrala skeenden i vår nutidshistoria, som de värderingar som vårt samhälle bygger på – med utgångspunkt i det unika, lika och okränkbara människovärdet. Det är hög tid att en informationskampanj om kommunismen och dess skuld till ca 100 miljoner människors död under 1900-talet genomförs på samma föredömliga, kreativa och akademiskt stringenta sätt som kampanjen om nazismen.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att en informationskampanj om kommunismens brott mot mänskligheten ska komma till stånd i det svenska utbildningsväsendet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1163 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 16 maj

Svar på fråga

2006/07:1163 Kommunismens brott mot mänskligheten

Statsrådet Jan Björklund

Lennart Sacrédeus har frågat utbildningsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att en informationskampanj kring kommunismens brott mot mänskligheten ska komma till stånd i det svenska utbildningsväsendet.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Under ett flertal år har ett viktigt arbete bedrivits med att fortbilda skolans personal kring nazismens brott. Det finns ett stort behov av att även inkludera kunskap om brott som begicks i kommunismens namn. Det är mot denna bakgrund som regeringen i december 2006 gav Forum för levande historia att i uppdrag att belysa och informera om kommunismens brott mot mänskligheten. Som grund för uppdragets genomförande ska Forum för levande historia göra en kartläggning och sammanställning av befintlig forskning på området i Sverige och internationellt samt analysera behovet av kompletterande och fördjupad forskning och, om det behövs, initiera sådan forskning. Forum för levande historia ska arbeta utåtriktat, till exempel genom seminarier, utbildningsinsatser och utställningar runt om i landet.

Jag anser att det är av största vikt att skolan ger barnen kunskaper om brott mot de mänskliga rättigheterna som har begåtts i kommunismens namn. Regeringen avser att återkomma i denna fråga i samband med en översyn av grundskolans läroplan.

Regeringen ser för närvarande över målen i skolan, hur måluppfyllelsen kan främjas och hur resultaten i olika ämnen bättre kan följas upp. Därtill satsar regeringen på fortbildning av lärare i olika ämnen, bland annat historia. Inom de lärlingsutbildningar på gymnasiet som bedrivs inom den av regeringen nyligen beslutade försöksverksamheten, kommer historia att ingå som obligatoriskt ämne.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.