Till innehåll på sidan

Kommunernas skyldigheter att ta emot ensamkommande flyktingbarn

Skriftlig fråga 2006/07:611 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-08
Anmäld
2007-02-13
Besvarad
2007-02-14
Svar anmält
2007-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga

2006/07:611 Kommunernas skyldigheter att ta emot ensamkommande flyktingbarn

av Kalle Larsson (v)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Uppgifter från TT gör i dag gällande att enbart var 20:e kommun har avtal om att ta emot ensamma minderåriga asylsökande. I dag finns 715 så kallade ensamkommande som inom några dagar från ankomsten ska tas om hand i en kommun är det tänkt. Men enbart 95 har i dag en sådan plats. 270 sitter i tillfälliga transitboenden, som längst sedan september. Ytterligare 350 är inhysta hos släktingar. Bara 19 kommuner har åtagit sig att ta emot ensamma minderåriga. Hela 80 kommuner har sagt nej. Situationen för de barn som berörs är akut, och möjligheten att få ett värdigt liv i Sverige måste börja med att varje barn ges chansen till ett boende som ger den trygghet och säkerhet som behövs.

Jag vill därför fråga statsrådet Tobias Billström:

Vilka initiativ är statsrådet beredd att vidta för att tydliggöra kommunernas skyldigheter att ta emot ensamkommande flyktingbarn?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:611 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 14 februari

Svar på fråga

2006/07:611 Kommunernas skyldigheter att ta emot ensamkommande flyktingbarn

Statsrådet Tobias Billström

Kalle Larsson har frågat mig vad jag avser att ta för initiativ för att tydliggöra kommunernas skyldigheter att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Syftet med reformen var att stärka skyddet för barnen och ge dem ett omhändertagande som är anpassat för barn. Kommunerna bedömdes genom sitt ansvar för den sociala barn- och ungdomsvården ha den kompetens som behövs för att omhändertagandet av barnen ska motsvara kraven som ställs i socialtjänstlagen.

Såväl Migrationsverket som Sveriges Kommuner och Landsting har på olika sätt varit i kontakt med landets samtliga kommuner i syfte att få dessa att ta sin del av det samlade ansvar som vilar på kommunerna när det gäller mottagande av ensamkommande barn. Migrationsverket ska teckna överenskommelser med kommuner om frivilligt mottagande av dessa barn.

Migrationsverket och Integrationsverket har inlett en fördjupad samverkan för att kunna ge kommunerna en mer enhetlig och samlad information om boende och ersättningar, till förmån för såväl barnen som för kommunernas planeringsförutsättningar. Regeringen följer upp och utvärderar såväl systemet i sig som ersättningsnivåer.

Regeringen är medveten om de utmaningar som den stora ökningen av antalet asylsökande har medfört och att kommunernas förberedelsetid var relativt kort.

Jag utgår från att flera kommuner framöver kommer att ta sitt ansvar för de asylsökande ensamkommande barnen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.