Till innehåll på sidan

kommunernas efterlevnad av konventionen om barns rätt

Skriftlig fråga 2000/01:588 av Larsson, Ewa (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-26
Anmäld
2001-02-06
Besvarad
2001-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 januari

Fråga 2000/01:588

av Ewa Larsson (mp) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om kommunernas efterlevnad av konventionen om barns rätt

Stockholms stad planerar att förändra sin bostadsförmedling på så sätt att avgift för kötid ska tas ut och alla i kön behandlas lika. Det innebär att en barnfamilj inte längre kan få förtur, inte ens om barnen är födda i Stockholm. Barnets bästa blir med det satt på undantag och FN:s barnkonvention negligerad.

Det är väl dokumenterat bland psykologer, pedagoger och sociologer att ett barns behov av kontinuitet och trygghet i sin omgivning kan vara avgörande för ett barns förmåga till utveckling. Att tvinga ett barn att bo på olika hotell och ofta byta miljö anser jag vara en direkt barnfientlig politik och ett klart brott mot konventionen.

Stockholms stads annonserade förändrade bostadsförmedlingspolitik utgör ett hot mot alla barn som har föräldrar som saknar bostad och kommer att försämra dagens situation för dem ytterligare. Sverige har antagit konventionen om barnets bästa och det är riksdag och regering som ytterst ansvarar för att konventionen följs.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillse att konventionen om barns rätt följs av landets kommuner?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:588 besvarad av

den 7 februari

Svar på fråga 2000/01:588 om kommunernas efterlevnad av konventionen om barns rätt

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Ewa Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillse att konventionen om barns rätt följs av landets kommuner. Frågan har ställts med hänvisning till att Stockholms stad planerar att förändra sin bostadsförmedling så att avgift för kötid tas ut och alla i kön behandlas lika, vilket innebär att en barnfamilj inte längre kan få förtur.

Den lagstiftning om kommunernas bostadsförsörjningsansvar som trädde i kraft vid årsskiftet, innehåller bl.a. en möjlighet för en kommunal bostadsförmedling som förmedlar lägenheter i turordning efter kötid att ta ut en köavgift. Av lagtexten framgår att ett begränsat antal lägenheter ändå får fördelas enligt ett förturssystem. Lagen innehåller inte några särskilda krav i fråga om vilka förturer som ska få medföra ingrepp i den normala turordningen efter kötid. Det kan t.ex. vara fråga om fall där en enskild tillhandahålls en bostad i form av bistånd enligt socialtjänstlagen. Även förturer som medges på annan grund, såsom till barnfamiljer är möjliga.

Sammanfattningsvis innebär inte nämnda lagstiftning några hinder för en kommunal bostadsförmedling som så önskar att fördela ett visst antal lägenheter enligt ett förturssystem till barnfamiljer.

Jag vill också framhålla att regeringen i september förra året i en skrivelse till riksdagen lämnat en redogörelse för barnpolitiken i Sverige med utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter. Där framgår att medvetenheten om konventionens innehåll och möjligheter ökat i kommunerna under senare år. Många kommuner uttrycker dock fortfarande ett stort behov av stöd i arbetet med att omsätta konventionen i praktiken. Barnombudsmannen har mot denna bakgrund i samverkan med ett antal kommuner initierat ett fördjupningsarbete för att lyfta fram de metoder som är mest effektiva för att konventionen ska få ett ännu större genomslag ute i kommunerna. Ett viktigt metodutvecklingsarbete är att kommunerna utvecklar instrument för att bedöma konsekvenser av olika beslut ur ett barnperspektiv och att dessa beslut sedan utvärderas i efterhand.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.