kommunernas ansvar för skolbiblioteken

Skriftlig fråga 2004/05:2007 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-07
Besvarad
2005-07-21
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juli

Fråga 2004/05:2007

av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan om kommunernas ansvar för skolbiblioteken

"Skolbibliotekets pedagogiska roll i skolan blir alltmer betydelsefull." Så svarade skolministern på en skriftlig fråga från undertecknad i maj detta år.

Nu visar en ny undersökning från Biblioteksföreningen att nästan åtta av tio kommunalråd är ovilliga att satsa mer resurser för att stärka skolbiblioteken. Samtidigt saknar hälften av eleverna i grundskolan ett bemannat skolbibliotek. Enligt kommunalråden som tillfrågats i Biblioteksföreningens undersökning finns det kommuner som i stort sett helt saknar bemannade skolbibliotek.

I bibliotekslagens § 5 slås fast att det inom "grundskolan och gymnasieskolan skall det finnas lämpligt fördelade skolbibliotek för att stimulera skolelevernas intresse för läsning och litteratur samt för att tillgodose deras behov av material för utbildningen".

Vilka åtgärder avser skolministern att vidta för att förtydliga kommunernas ansvar att ge elever tillgång till bemannade skolbibliotek?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2007 besvarad av

den 21 juli

Svar på fråga 2004/05:2007 om kommunernas ansvar för skolbiblioteken

Statsrådet Ibrahim Baylan

Christer Nylander har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att förtydliga kommunernas ansvar att ge eleverna tillgång till bemannade skolbibliotek.

Skolbibliotekets pedagogiska roll i skolan är som jag flera gånger tidigare framhållit mycket betydelsefull. Den pedagogiska miljön från förskolan till gymnasieskolan är avgörande för elevernas språkutveckling liksom behovet av en variation av olika läs- och skrivmiljöer. Det finns även ett ökande behov av att kunna orientera sig i informationsflödet.

Hur skolhuvudmannen väljer att fördela sina resurser och skolledningen bemannar skolans olika funktioner är inget som staten kan besluta om. Som Nylander anger så står det tydligt uttryckt i bibliotekslagen (1996:1596) att det ska finnas lämpligt fördelade skolbibliotek. Detta krav gäller inte för fristående skolor.

Den statistik som Statens kulturråd redovisar om skolbiblioteken visar att skolorna de senaste åren avsatt ökade resurser för biblioteksservice. Tyvärr avser den senaste statistiken förhållandena år 2002 och därefter kan det ha skett en ändring. Medlen för personalförstärkningar i skola och fritidshem kan ha bidragit till att öka andelen bemannade skolbibliotek. Det är också viktigt att slå fast att statistiken endast visar om skolorna avsatt särskilda medel för biblioteksservice. De flesta lärare på en skola använder sig naturligtvis av skolans bibliotek i sin undervisning utan att de har särskilda timmar avdelade för detta. Så även om en skola har ett "obemannat" skolbibliotek har eleverna tillgång till detta.

Som jag redan tidigare påpekat så har de flesta gymnasieskolor bemannade skolbibliotek och då oftast med en bibliotekarie. Den försämring som skett för gymnasieeleverna beror främst på att de fristående skolorna ökat i antal och dessa inte har samma skyldighet i detta avseende. 2 % av eleverna i kommunala gymnasieskolor saknar bemannade skolbibliotek och 20 % i fristående gymnasieskolor.

För grundskolorna har biblioteksservicen förbättrats i hög grad sedan den senaste mätningen, 14 % av eleverna i kommunala grundskolor saknar bemannat skolbibliotek och 33 % av eleverna i fristående grundskolor.

Med hänvisning till ovanstående anser jag att kommunernas ansvar enligt gällande lagstiftning är tydlig.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.