Kommuner utan polis

Skriftlig fråga 2016/17:717 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-25
Överlämnad
2017-01-26
Anmäld
2017-01-27
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01
Besvarad
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De senaste två åren har vi på olika sätt ställt frågor om lokala poliser och vikten av områdespoliser – men även ställt frågor om funktionen kommunpolis som en viktig del i arbetet att komma nära medborgarna. En kommunpolis i den nya organisationen arbetar främst med att skapa nätverk med kommunen, näringslivet och allmänheten.

Medborgarlöftet har också här en viktig uppgift – om det finns poliser lokalt som kan bidra till lägesbild och därmed underlag för politiska och polisiära prioriteringar.

Liberalerna har under sina besök runt om i landet konstaterat – utöver bilden av kommuner som saknar fast närvarande kommunpolis – att det i flera kommuner inte finns någon polis över huvud taget. Det innebär att om en kvinna blir misshandlad eller om någon i en kommun blir av med sin handväska, så finns det ingen polis i den kommunen som man snabbt kan ringa till och anmäla. I stället kopplas man till polisen som från en annan grannkommun – eventuellt – skickar en bil för att ta in anmälningar, genomföra förhör etcetera.

Detta är ett problem, och det förstärks inte minst av en alltmer pressad polismyndighet, som inte klarar sitt arbete med vardagsbrott och inte heller uppdraget att vara synligare ute bland medborgarna. Att en synlig polis i yttre tjänst ger positiva resultat och inte minst har en brottsförebyggande effekt är något även polisen bekräftat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur många kommuner i Sverige saknar polisiär närvaro, och vad avser statsrådet och regeringen att göra för att åtgärda detta?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:717 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:717 av Roger Haddad (L) Kommuner utan polis

Roger Haddad har frågat mig hur många kommuner i Sverige som saknar polisiär närvaro och vad jag och regeringen avser att göra för att åtgärda detta.

En av utgångspunkterna i den nya Polismyndigheten är en polis närmare medborgarna. Det innebär att det lokala arbetet ska vara basen i myndighetens verksamhet, med ökad närvaro och tillgänglighet som grundas på lokala förutsättningar och behov. Polismyndighetens omfattande uppdrag innebär dock ofta svåra avvägningar när det gäller resursfördelning mellan olika angelägna arbetsuppgifter och geografiska områden.

Det är Polismyndighetens ansvar att organisera de funktioner som finns inom myndigheten på det sätt som de anser lämpligt. I den nya Polismyndigheten ska personal vid regionledningscentralerna bedöma och prioritera inkommande telefonsamtal i respektive region. Därefter beordras polispatrullerna på aktuella ärenden i enlighet med den prioriteringsordning som polisen följer. Om ett akut ärende föreligger skickas en tillgänglig patrull omgående till platsen, oavsett i vilken kommun brottet har skett.

Polismyndigheten har också infört kommunpoliser och medborgarlöften som samexisterar med andra lokala överenskommelser. Detta ger en möjlighet att få till stånd en långsiktig och hållbar samverkan om exempelvis polisiär närvaro utöver den vid de mest akuta ärendena.

För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka antalet anställda har regeringen aviserat anslagsökningar till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020.

Jag kommer även i fortsättningen att noga följa hur Polismyndigheten använder sina resursförstärkningar och hur man arbetar för att säkerställa att intentionerna med reformen infrias.


Stockholm den 1 februari 2017


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.