kommunala teknikskolor

Skriftlig fråga 2000/01:1094 av Saarinen, Ingegerd (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-24
Anmäld
2001-05-02
Besvarad
2001-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga 2000/01:1094

av Ingegerd Saarinen (mp) till näringsminister Björn Rosengren om kommunala teknikskolor

Antalet studerande som väljer studier i naturvetenskap och teknik är inte tillräckligt stort för att fylla de platser som finns på gymnasier och universitet. Detta är självklart allvarligt för Sveriges utveckling.

För att öka antalet tekniker och naturvetare och fortsätta att vara i framkanten av den industriella och innovativa utvecklingen behövs i Sverige ett utvecklingsarbete, som bl.a. bör ha syftet att öka intresset hos barn och ungdomar och speciellt hos flickor för teknik och naturvetenskap.

De kommunala musikskolorna har haft stor betydelse för utvecklingen av ett musikintresse hos svenska ungdomar. Det som nu behövs är att staten tar initiativ till en liknande utveckling på tekniksidan för att få små och stora barn och ungdomar att tycka att teknik och naturvetenskap är roligt.

Tänker ministern verka för och stimulera en utveckling av kommunala teknikskolor?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1094 besvarad av

den 2 maj

Svar på fråga 2000/01:1094 om kommunala teknikskolor

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Ingegerd Saarinen har frågat mig om jag tänker verka för och stimulera utveckling av kommunala teknikskolor. Bakgrunden till frågan är att antalet studerande som väljer studier i naturvetenskap och teknik inte fyller de platser som finns på gymnasier och universitet.

Som svar på frågan vill jag nämna att regeringen under ett antal år har givit ett omfattande stöd till och vidtagit en mängd åtgärder riktade mot både ungdomsskolan och högskolan för att öka intresset för och utveckla undervisningen i naturvetenskap och teknik. Naturvetenskapligt basår, det s.k. NOT-projektet, nationella resurscentrum i kemi, fysik, teknik och matematik samt kompetensutvecklingsinsatser för lärare är några områden. Inom ramen för den mycket kraftiga expansionen inom högskolan har särskilda stimulansåtgärder riktats mot de tekniska utbildningarna. Intresset för de aktuella ämnena hos ungdomar och studerande i högskolan har också ökat under åren även om vi önskar att fler söker dessa utbildningar.

Jag vill i sammanhanget peka på att frågan om intresset för naturvetenskap och teknik är mångfacetterat och handlar om samhällets syn i stort på naturvetenskap och teknik som en del av vår kultur och grund för både yrkesliv och privatliv. Attityderna i samhället till naturvetenskap och teknik behöver förändras. Ämnena bör inte betraktas som svåra kunskapsområden som enbart vissa människor kan tillägna sig och som enbart gäller vissa smala sektorer på arbetsmarknaden.

Idén med kommunala teknikskolor, som bl.a. förts fram av NUTEK, kan vara ett bra sätt för kommunerna att arbeta med dessa frågor. Att väcka intresset hos barn och ungdomar är viktigt. Här har kommunerna ett stort ansvar att utveckla undervisningen i skolan så att den upplevs stimulerande av eleverna, bl.a. genom kompetensutveckling av lärare.

Att stimulera en utveckling av kommunala teknikskolor är enligt min mening i första hand en fråga för kommunerna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.