kommunala nyval

Skriftlig fråga 2004/05:1315 av Hagberg, Liselott (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-24
Anmäld
2005-03-24
Besvarad
2005-03-31
Svar anmält
2005-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 mars

Fråga 2004/05:1315

av Liselott Hagberg (fp) till vice statsminister Bosse Ringholm om kommunala nyval

En brist i det kommunala regelsystemet är att extraval inte tillåts även om förändrade politiska förhållanden och relationer mellan partierna skulle motivera det. De skäl som talar för att extraval är tillåtna på riksnivå talar också för att de borde tillåtas för kommuner och landsting.

I direktivet till Grundlagsutredningen framgår att "det ligger inom ramen för kommitténs uppdrag att överväga frågorna om kommunala extra val och kommunala folkomröstningar".

Utredningens uppdrag ska redovisas senast december 2008.

Under tiden uppstår problem. Det senaste exemplet kan hämtas från Gnesta kommun, där den sittande majoriteten ställt sina platser till förfogande. Någon ny partigruppering som är beredd att ta på sig ansvaret står i dagsläget inte att finna. Ett nyval hade i det aktuella läget varit till hjälp, men är inte möjligt eftersom lagen inte tillåter det.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta för kommuner att lösa problem likt det i Gnesta kommun?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1315 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2004/05:1315 om kommunala nyval

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Liselott Hagberg har frågat vice statsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att underlätta för kommuner att lösa problem som kan uppkomma vid förändrade eller oklara majoritetsförhållanden i en kommun. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det ankommer på mig att besvara frågan.

Ett tänkbart sätt att lösa problem som uppstår på grund av oklara eller förändrade majoritetsförhållanden skulle kunna vara att ordna nyval eller extraval av fullmäktige. Som frågeställaren själv anför så är det i dag inte möjligt men det ingår i Grundlagsutredningens uppdrag att överväga frågan om kommunala extraval (dir. 2004:96). Jag vill därför avvakta utredningens ställningstaganden på denna punkt.

Det finns dock redan i dag möjligheter att, inom nuvarande lagstiftning, hantera en del av de problem som kan uppstå vid förändrade majoritetsförhållanden i en kommun eller i ett landsting. I 4 kap. 10 a § kommunallagen (1991:900) stadgas att fullmäktige kan återkalla uppdragen för samtliga förtroendevalda i en nämnd om de politiska majoritetsförhållandena skiftar i kommunen. Om det bildas nya politiska koalitioner i fullmäktige kan alltså nämndernas sammansättning ändras så att de avspeglar majoritetsförhållandena i fullmäktige. En utvärdering som regeringen låtit göra visar också att denna möjlighet har utnyttjats vid ett flertal tillfällen sedan bestämmelsen infördes i kommunallagen år 1994.

Jag ser mot bakgrund härav inget behov av att i dagsläget vidta ytterligare åtgärder i frågan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.