kommunala bussbolag

Skriftlig fråga 1999/2000:125 av Karlsson, Ola (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-29
Anmäld
1999-11-02
Besvarad
1999-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga 1999/2000:125

av Ola Karlsson (m) till statsrådet Britta Lejon om kommunala bussbolag

Sedan 1996 har det funnits ett tillfälligt undantag som gjort det möjligt för kommuner och deras bussbolag att i strid med kommunallagens lokaliseringsprincip ta uppdrag utanför kommunens gränser. Enligt tidningen Kommun-Aktuellt är det fyra kommunala bolag som utnyttjat möjligheten; Göteborgs spårvägar, Uddevalla omnibus, Mariestads busstrafik och Skelleftebuss. Det fanns flera särskilda villkor för försöksverksamheten. Ett av dem är att intäkter och resultat av uppdragsverksamheten redovisas i särskild ordning i årsredovisningen, för att göra det lättare att se att verksamheten inte snedvrider konkurrensen. Inget av de fyra bolagen har gjort en sådan redovisning. Det har alltså inte varit möjligt, vare sig för kommuninvånare som är delägare i bolagen eller för de som i andra kommuner drabbas av eventuell snedvridande konkurrens, att kontrollera försöksverksamhetens effekter. Kommunmedborgare är i dag förhindrade att laglighetspröva verksamhet som bedrivs i kommunala bolag även om det som i detta fall är uppenbart att bolagen bryter mot gällande regler. Ovanstående exempel är ytterligare ett bra argument varför en sådan rätt att laglighetspröva bör införas. Det är enligt min uppfattning stötande att kommunala bolag på detta sätt nonchalerar reglerna för försöksverksamheten.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att tillse att gällande regler följs?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:125 besvarad av

den 4 november

Svar på fråga 1999/2000:125 om kommunala bussbolag

Statsrådet Britta Lejon

Ola Karlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att tillse att gällande regler följs t.ex. när det gäller försöksverksamhet med kommunal uppdragsverksamhet inom kollektivtrafiken. Ola Karlsson har härvid pekat på möjligheten att införa laglighetsprövning av verksamhet i kommunala bolag.

Jag vill först slå fast att kommunala företag liksom kommuner, landsting, privata företag m.fl. ska följa de lagar som gäller. Ola Karlsson har tidigare i år ställt en likartat fråga till mig (interpellation 1998/99:264 Den kommunala kompetensen) samt även vid tidigare tillfällen till statsrådet Mona Sahlin och till dåvarande inrikesministern Jörgen Andersson. Vid dessa tillfällen har bl.a. lämnats redogörelser över kommunallagens regler om vad kommuner och landsting får göra. I mitt interpellationssvar angavs bl.a. att en kommun eller ett landsting kan välja mellan att driva sin verksamhet i förvaltningsform eller i annan form, t.ex. aktiebolag. Kommunala företag är på samma sätt som kommunen eller landstinget bundna av lokaliseringsprincipen och kravet på att den verksamhet som bedrivs är av allmänt intresse för kommunmedlemmarna. Det är viktigt att den kommunala verksamheten bedrivs på ett sådant sätt att den inte försvårar insyn och kontroll. I syfte att så långt som möjligt jämställa verksamhet som bedrivs i företagsform med verksamhet som bedrivs i förvaltningsform tillkom reglerna om handlingsoffentlighet i kommunala företag. Detsamma gäller de av riksdagen i maj i år beslutade reglerna om samordnad revision som jag också redogjorde för i mitt tidigare interpellationssvar.

Det är i och för sig riktigt att, som Ola Karlsson påpekar, kommunallagens bestämmelser om laglighetsprövning inte omfattar beslut av de kommunala företagen. Principiellt viktiga beslut som rör företagen ska dock underställas fullmäktiges prövning. Härigenom säkerställs att sådana frågor blir föremål för laglighetsprövning. I konstitutionsutskottets betänkande 1996/97:KU12, där frågan senast behandlades av riksdagen, uttalades att ansvaret för att verksamhet i ett kommunalt bolag ligger inom ramen för den kommunala kompetensen primärt åvilar styrelse och bolagsstämma. Utskottet menade att införandet av en möjlighet att laglighetspröva beslut av kommunala bolag strider mot de grundläggande villkoren för en verksamhet som bedrivs i bolagsform och angav att en sådan möjlighet inte borde införas.

Regeringen beslutade i februari i år att tillkalla en särskild utredare för att göra en uppföljning och utvärdering av lagen (1996:637) om försöksverksamhet med rätt för kommunala aktiebolag att bedriva uppdragsverksamhet inom viss trafik enligt yrkestrafiklagen (1998:490). Utredningen överlämnade den 20 oktober betänkandet Kommunal uppdragsverksamhet inom kollektivtrafiken @ utvärdering av försöksverksamheten (SOU 1999:118). Utredningen gör bedömningen att det i dag finns en fungerande konkurrens vid upphandling av kollektivtrafiktjänster och att effekterna av försöksverksamheten, som varit ytterst marginella, inte påverkat konkurrensen, varken positivt eller negativt. Den anser dock inte att det föreligger behov av att låta kommunala aktiebolag få bedriva uppdragsverksamhet åt andra kommuner än den egna och föreslår därför att försökslagstiftningen varken förlängs eller permanentas. Betänkandet ska inom kort bli föremål för remissbehandling.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.