Kommunal konsumentvägledning

Skriftlig fråga 2019/20:632 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-12
Överlämnad
2019-12-13
Anmäld
2019-12-16
Svarsdatum
2019-12-27
Sista svarsdatum
2019-12-27
Besvarad
2019-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

I slutet av november presenterade Sveriges Konsumenter, i sin tidning Råd & Rön, resultatet av den granskning de gjort av landets kommuner. Granskningen baseras på statistik från Konsumentverket, länsstyrelserna och Livsmedelsverket och man har bland annat tittat på konsumenternas möjlighet till vägledning och skuldrådgivning. Resultatet visar att skillnaderna är stora mellan olika kommuner där vinnaren, Härryda, toppar på betyget 84 av maximalt 100, och jumbon Arjeplog bara får 19 poäng. Jönköpings län sticker ut och har fyra kommuner i topp sex. Men även inom länen kan tillgängligheten variera.

Tjänsten Hallå konsument! – alltså den tjänst som Konsumentverket tillhandahåller – är en bra första instans, men många gånger behövs en personlig kontakt och vilket kommunalt stöd du som konsument kan få beror alltså i allra högsta grad på vilken sida om kommungränsen du bor.

Dessutom har den statliga tjänsten lett till att allt färre kommuner erbjuder konsumentvägledning. En fjärdedel av kommunerna erbjuder i dag ingen hjälp alls. Med tanke på den dåliga ekonomiska situation som många kommuner befinner sig i är det inte orimligt att anta att åtgärder som inte är lagstadgade, såsom konsumentstöd, kan komma att minska ytterligare.

Den utredning som Statskontoret gjort lämnar en del förslag på åtgärder till regeringen, bland annat att se över om kommunal konsumentvägledning ska vara frivilligt eller hur man på andra sätt kan tydliggöra vägledningens syfte. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur avser statsrådet att arbeta för att säkerställa ett likvärdigt stöd till konsumenter i hela landet, oavsett i vilken kommun man bor?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:632 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2019/

04204/KO

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:632 av Angelica Lundberg (SD)
Kommunal konsumentvägledning

Angelica Lundberg har frågat mig hur jag avser att arbeta för att säkerställa ett likvärdigt stöd till konsumenter i hela landet, oavsett i vilken kommun man bor.

Konsumentmarknaderna utvecklas i snabb takt med inte minst digitaliseringen som stark drivkraft. Att konsumentmarknaderna blir mer komplexa ökar behovet av information och vägledning. Många konsumenter får hjälp via den nationella upplysningstjänsten Hallå konsument, men konsumenter i särskilt behov av stöd är ofta mer hjälpta av förebyggande och mer personligt anpassade stödinsatser. Det frivilliga stöd som kommunerna väljer att erbjuda konsumenterna varierar både när det gäller utformning och omfattning. Mot bakgrund av att resurserna för konsumentvägledning i kommunerna totalt sett minskat under senare år har Statskontoret haft i uppdrag att bedöma hur det oberoende konsumentstödet fungerar. Statskontoret konstaterar att inrättandet av Hallå konsument medfört att det samlade konsumentstödet blivit mer ändamålsenligt och effektivt, men också att inriktningen i kommunerna inte ändrats till mer personliga möten eller mer utåtriktad verksamhet.

Att kommunal konsumentvägledning minskar i omfattning går sannolikt att koppla till att kommunerna gör andra prioriteringar i en situation där ekonomin är mer ansträngd. Regeringen arbetar för att tillsammans med kommunsektorn hitta sätt som gör att kommuners och regioners möjligheter att utföra sina uppgifter förbättras.

Förslagen i Statskontorets rapport bereds i Regeringskansliet och regeringen avser återkomma i frågan. Det är viktigt att uppnå ett effektivt och behovsanpassat konsumentstöd i hela landet.

Stockholm den 20 december 2019

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.