kommunal konkurrens

Skriftlig fråga 2001/02:984 av Husmark Pehrsson, Cristina (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-03
Anmäld
2002-04-09
Besvarad
2002-04-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 april

Fråga 2001/02:984

av Cristina Husmark Pehrsson (m) till näringsminister Björn Rosengren om kommunal konkurrens

Ett konkurrensråd har inrättats av regeringen för frågor om konkurrens på lika villkor mellan offentlig och privat sektor. Rådets uppgift ska just vara att undanröja konkurrenskonflikter mellan sektorerna. Från rådets sida har man vid flera tillfällen påpekat att det inte tillhör en kommuns uppgift att på en extern marknad sälja tjänster och att detta står i strid med den kommunala kompetensen. Konkurrensrådet rekommenderar därför kommuner att upphöra med sådan försäljning.

Företrädare för universitetsvärlden anser att offentlig verksamhet redan omfattas av konkurrenslagen och att det offentliga därför helt bör dra sig tillbaka från näringsverksamhet.

Konkurrensrådet medger att det finns ett antal kommuner som om beskedet går dem emot helt enkelt struntar i yttranden som rådet lämnat.

Min fråga till näringsministern blir därför:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att konkurrens på lika villkor verkligen ska efterlevas?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:984 besvarad av

den 9 april

Svar på fråga 2001/02:984 om kommunal konkurrens

Statsrådet Ulrica Messing

Cristina Husmark Pehrsson har frågat näringsministern vilka åtgärder han avser vidta för att konkurrens på lika villkor verkligen ska efterlevas. Frågan ställs mot bakgrund av uppkommande problem då offentliga aktörer bedriver verksamhet på konkurrensutsatta marknader.

Cristina Husmark Pehrssons fråga berör konkurrenspolitiken. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det därmed är jag som ska besvara frågan.

Det stämmer att en rad problem som uppkommer då offentliga aktörer bedriver konkurrensutsatt verksamhet har uppmärksammats under de senaste åren. Detta är kännbara problem särskilt för småföretagarna som ofta är de som bedriver verksamhet inom de sektorer där offentliga aktörer också agerar. Enligt min mening är det viktigt att offentliga aktörer har en väl genomtänkt konkurrenspolicy för den del av verksamheten som man avser konkurrensutsätta.

De uppmärksammade konkurrenskonflikterna var skälet till att regeringen år 1997 tillsatte det s.k. Konkurrensrådet. Konkurrensrådet, som består av representanter för såväl offentlig som privat sektor, fungerar bl.a. som ett konfliktlösningsforum för dessa frågor och avger därvid rekommendationer i enskilda ärenden. Det stämmer att rådet emellertid har funnit att det finns aktörer som inte rättar sig efter de rekommendationer som rådet lämnar.

I en departementspromemoria har därför föreslagits att en lagregel införs i konkurrenslagen, som en yttersta lösning om problemen inte kan klaras upp på frivillig väg. Enligt den föreslagna bestämmelsen ska förbud i enskilda fall kunna meddelas mot offentlig konkurrenshämmande verksamhet som bedöms vara skadlig från allmän synpunkt.

Det presenterade förslaget till lagregel har givit upphov till ytterligare diskussioner och synpunkter från olika utgångspunkter om hur en eventuell lagreglering bör utformas. En lagreglering av konkurrensproblem mellan offentlig och privat näringsverksamhet, som ytterst kan innebära prövning i domstol, bör enligt regeringens mening grundas på bredast möjliga uppslutning från berörda aktörer. Beredningen av lagförslaget kommer därför att fortsätta. Inriktningen i det arbetet är att ett förslag till lagregel som har en uppslutning både från offentlig och privat sektor ska kunna presenteras före utgången av år 2002.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.