kommunägda fastigheter

Skriftlig fråga 2002/03:1319 av Husmark-Pehrsson, Cristina (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-20
Besvarad
2003-09-03
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 augusti

Fråga 2002/03:1319

av Cristina Husmark-Pehrsson (m) till finansminister Bosse Ringholm om kommunägda fastigheter

Det förekommer att kommunägda fastigheter, exempelvis ålderdomshem som byggs om av kommunerna, av skattemyndigheterna sedan betraktas som skatteobjekt och beläggs med fastighetsskatt. Skatteprocesserna kostar skattebetalarna pengar och osäkerheten om huruvida ett objekt är skattepliktigt eller inte vållar stor osäkerhet och kan i förlängningen utgöra ett allvarligt hinder för kommunernas ombyggnation av särskilda boenden.

Ett exempel på detta är Skogslyckehemmet i Uddevalla som från och med 1999 års särskilda fastighetstaxering tvingas betala 380 000 kr i fastighetsskatt.

Regeringen har tidigare vid flera tillfällen lovat att detta problem ska ses över. Förslag till åtgärder saknas inte. Den offentliga avgifts- och boendeutredningen föreslog exempelvis att särskilda boenden, där rätt att bo i dessa prövas av socialnämnden, ska anses vara skattefria.

Avser finansministern att vidta åtgärder med anledning av detta?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1319 besvarad av

den 3 september

Svar på fråga 2002/03:1319 om kommunägda fastigheter

Finansminister Bosse Ringholm

Cristina Husmark Pehrsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att exempelvis ålderdomshem som byggs om av kommuner beläggs med fastighetsskatt.

Vårdbyggnader är undantagna från skatteplikt. Som vårdbyggnad räknas byggnad som används för sjukvård, missbrukarvård, omsorger om barn och ungdom, kriminalvård, åldringsvård eller omsorger om psykiskt utvecklingsstörda. Annan byggnad utgör vårdbyggnad om den används som hem åt personer som behöver institutionell vård och tillsyn.

Gränsdragningen mellan sjukvårdsbyggnader och andra byggnader har i praktiken vållat svårigheter främst då det gäller vård i sjukhem eller annan vårdbyggnad än sjukhus för institutionell vård samt vård i eget hem. Servicehus som till övervägande del upptas av bostadslägenheter med kök indelas normalt inte som vårdbyggnad även om byggnaden också innehåller gemensamma utrymmen och de boende kan få hjälp med sjukvård, matlagning och annan tillsyn.

Boende- och avgiftsutredningen har analyserat begreppet "särskilda boendeformer" och har kommit fram till att det begreppet enbart bör användas för äldreboende, bostäder med särskild service för funktionshindrade samt korttidsboende, SOU 1999:33. Med äldreboende ska enligt utredningen avses bostäder för permanent boende för äldre vars behov av vård eller omsorg, service samt trygghet inte kan tillgodoses i ordinärt boende. Utredningen ansåg att fastighetstaxeringslagen bör behandla de särskilda boendeformerna på ett enhetligt sätt och överlämnade sina synpunkter till Fastighetstaxeringsutredningen.

Fastighetstaxeringsutredningen har i sitt betänkande, SOU 2000:10, konstaterat att om Boende- och avgiftsutredningens förslag genomförs bör kategorin "särskilda boendeformer" kunna utgöra skattebefriade specialenheter.

Boende- och avgiftsutredningens förslag bereds inom Regeringskansliet. Jag vill avvakta beredningen av förslaget innan ställning tas till vilka åtgärder som kan bli aktuella på fastighetstaxeringens område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.