Kommande parlamentsval i Myanmar

Skriftlig fråga 2015/16:56 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-10-01
Överlämnad
2015-10-02
Anmäld
2015-10-13
Sista svarsdatum
2015-10-14
Svarsdatum
2015-10-15
Besvarad
2015-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 8 november hålls parlamentsval i Myanmar, det andra parlamentsvalet sedan 1990. Valet betraktats som ett viktigt steg i den mödosamma processen att omvandla Myanmar från en starkt auktoritär militärledd diktatur till en modern demokrati.

Tyvärr har upptakten till valet visat att respekten för de mänskliga rättigheterna fortfarande är svag i Myanmar och att landet står inför mycket stora utmaningar.

Ett stort antal studenter har arresterats för att ha arrangerat fredliga demonstrationer, studentorganisationer har utsatts för razzior och människorättsorganisationer vittnar om att deras utrymme att agera tydligt minskar. Ett flertal kandidater som tillhör rohingyafolket har samtidigt nekats att få kandidera i valet.

Samtidigt underblåser regimen i landet religiösa och etniska motsättningar. Man försöker göra valet till en fråga om buddismens ställning i landet, och oppositionen utmålas som promuslimsk samtidigt som etniska och religiösa minoriteter misstänkliggörs. Den ultranationalistiska Ma Ba Tha-rörelsen attackerar muslimer, kvinnorättsorganisationer och oppositionella med regimens passiva stöd.

Det är viktigt att omvärlden nu agerar inför de kommande valen för att säkerställa att oppositionen och det civila samhället har möjlighet att verka. EU kommer att ha valobservatörer på plats under valet. Det är viktigt att säkerställa att de får tillträde över hela landet och att man har vilja och mod att i sin efterföljande analys synliggöra de verkliga problem som Myanmar brottas med.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU, ska verka för att de kommande parlamentsvalen i Myanmar blir fria, rättvisa och demokratiska? 

Svar på skriftlig fråga 2015/16:56 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:56 av Hans Linde (V) Kommande parlamentsval i Myanmar

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU, ska verka för att de komman-de parlamentsvalen i Myanmar blir fria, rättvisa och demokratiska?

Valen till unionsparlamentet och till delstats- respektive regions-parlamenten 8 november blir en värdemätare på demokratiserings-processen i Myanmar. Öppna, fria och rättvisa val skulle skapa förut-sättningar för en fortsatt positiv utveckling. Det är positivt att inter-nationella valobservatörer från bl. a. EU för första gången inbjudits att närvara och Sverige kommer att bidra med fyra valobservatörer inom ramen för EU:s valobservatörsmission.

Samtidigt finns fortfarande stora utmaningar för genomförandet av

ett fritt och rättvist val samt stora brister när det gäller respekten för mänskliga rättigheter. Till problemen hör militärens fortsatt starka inflytande, hanteringen av den marginaliserade gruppen Rohingya som bl. a. fått sin rösträtt indragen, och anti-muslimska strömningar som underblåses av extremnationalistiska rörelser i landet.

Offentligt och i dialogen med Myanmars regering lyfter Sverige och

EU konsekvent fram vikten av att hela befolkningen fullt ut kan utöva sina medborgerliga och politiska rättigheter, inklusive Rohingya. EU

har en formaliserad dialog om mänskliga rättigheter med Myanmar. Sverige och EU har också tydligt och konsekvent stött FN:s special-rapportör för mänskliga rättigheter i Myanmar, professor Yanghee Lee. Sverige har jämte andra länder tydligt påtalat vår oro rörande den religiöst färgade extremnationalism som påverkar valkampanjen i Myanmar.

Sverige har sedan 2014 ett sektionskontor i Yangon. Vi kan därmed på plats följa upptakten till valet och situationen vad gäller mänskliga rättig-heter. Sverige stödjer ökad respekt för mänskliga rättigheter genom biståndet med insatser som syftar till att öka kapaciteten hos det civila samhället samt att stärka demokratiseringsaktörer och fri media.

Flera av de organisationer som Sverige stödjer gör viktiga insatser

inför valen, inte minst för att öka kunskapen hos väljarkåren. Genom

EU bidrar Sverige dessutom till ett av de större valstödsprojekten där International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA), är en av de centrala aktörerna. Stödet har bidragit till att bygga kapacitet för att ta fram och justera röstlängden, förbättra regelverket inför valen och till att höja kunskapsnivån hos väljare och det civila samhället.

Stockholm den 15 oktober 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.