Till innehåll på sidan

Kommande hyreshöjningar för handelns företag

Skriftlig fråga 2022/23:132 av Aida Birinxhiku (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-07
Överlämnad
2022-12-07
Anmäld
2022-12-08
Svarsdatum
2022-12-14
Sista svarsdatum
2022-12-14
Besvarad
2022-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Butiker och detaljhandel runt om i Sverige larmar om den höga inflationen och räntehöjningarna som gröper ur hushållens köpkraft. Enligt Statistiska centralbyråns, SCB:s, detaljhandelsindex för det tredje kvartalet i år har det skett ett kraftigt volymtapp inom sällanköpsvaruhandeln. Jämfört med samma period föregående år handlar det om ett tapp med 7,7 procent. Den svenska handeln står inför många utmaningar.

I detta läge riskerar svenska handlare att drabbas av dramatiska hyreshöjningar. Fastighetsägarna konstaterar att en hyreshöjning på 10,9 procent kan bli verklighet med hänsyn till den rekordhöga inflationen. De senaste åren har hyreshöjningarna som utgångspunkt legat på runt 2 procent. Fastighetsägarnas hyreshöjningar riskerar att leda till konkurser och tomma stadskärnor. När handelns företag tvingas att stänga igen försvinner dessutom tusentals arbetstillfällen, eftersom handeln är näringslivets största arbetsgivare. De kommande hyreshöjningarna kommer sammantaget att slå hårt mot samhället i stort.

Min fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch är därför följande:

 

Hur avser ministern att agera för att handelns företag inte ska slås ut av kommande hyreshöjningar?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:132 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)


Svar på fråga 2022/23:132 av Aida Birinxhiku (S)
Kommande hyreshöjningar för handelns företag.

Aida Birinxhiku har frågat mig hur jag avser att agera för att handelns företag inte ska slås ut av kommande hyreshöjningar.

Regeringen är medveten om de många utmaningar som den fysiska handeln står inför. Digitaliseringen inom handeln har skapat både möjligheter och utmaningar och därför måste vi tillsammans skapa goda förutsättningar för den fysiska handeln. Den är oerhört viktig för människors närservice och bidrar till levande stadskärnor.

Inflation, höga elpriser och vikande efterfrågan hos konsumenterna drabbar i hög grad den fysiska handeln. Regeringen följer utvecklingen i näringslivet noga och har fullt fokus på att få fram ett högkostnadsskydd för höga elpriser till både företag och privatpersoner. Regeringen har säkrat ekonomiskt handlingsutrymme. Givet osäkerheten och de stora risker som finns är regeringen beredd att, vid behov, vidta ytterligare åtgärder för att värna den svenska ekonomin och skydda hushåll och företag.

Stockholm den 14 december 2022

Ebba Busch

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.