Kömiljarden

Skriftlig fråga 2010/11:116 av Hallengren, Lena (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-26
Anmäld
2010-11-29
Besvarad
2010-11-30
Svar anmält
2010-12-01
Besvarad
2010-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 november

Fråga

2010/11:116 Kömiljarden

av Lena Hallengren (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Det är av största vikt att hälso- och sjukvården klarar av att ge vård inom vårdgarantins gränser. Socialminister Göran Hägglund har haft ansvaret för hälso- och sjukvården sedan mer än fyra år och har vid många tillfällen pekat ut den statliga kömiljarden (till de landsting som uppfyller vårdgarantin i tillräcklig omfattning) som lösningen på problemet med för långa väntetider i vården. Socialministern hävdar i alla sammanhang, senast i kammarens frågestund den 18 november, att kömiljarden har varit mycket framgångsrik. Den senaste redovisningen från Sveriges Kommuner och Landsting visar dock att endast 11 av 21 landsting klarar att ge vård i tid i tillräcklig omfattning för att alls få pengar från kömiljarden. Endast fyra landsting klarar kraven både när det gäller besök och operationer. Föregående mätning visade ännu sämre siffror. Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till socialministern:

Vilken statistik bygger socialministern sitt ställningstagande på när han hävdar att arbetet mot köer och väntetider i vården varit en framgång?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:116 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 30 november

Svar på fråga

2010/11:116 Kömiljarden

Socialminister Göran Hägglund

Lena Hallengren har frågat mig vilken statistik jag bygger mitt ställningstagande på när jag hävdar att arbetet mot köer och väntertider i vården varit en framgång.

Den väntetidsstatistik vi har i Sverige i dag hämtas främst från Sveriges Kommuner och Landstings nationella väntetidsdatabas till vilken samtliga landsting rapporterar. Ser man på väntetidsutvecklingen under senare år kan man konstatera att sedan kömiljarden lanserades hösten 2008 har antalet personer som väntar längre än 90 dagar, med vissa undantag för sommarmånaderna, minskat till påtagligt lägre nivåer jämfört med tidigare. Även Socialstyrelsen konstaterade i sin första uppföljning av kömiljarden att antalet patienter som väntat längre än 90 dagar i den planerade specialiserade vården under 2009 minskat jämfört med året innan samt att väntetiderna blivit mer jämt fördelade över riket. Detta är ingenting annat än en verklig framgång och det gläder mig att patienterna nu får snabbare vård än någonsin tidigare.

Tydligt är dock att efter den avstämning som gjordes för fördelning av 2009 års kömiljard i november 2009 har antalet väntande ökat, men når fortfarande inte upp till tidigare nivåer. En förklaring till detta kan vara att under 2010 har skarpare redovisningskrav för landstingen införts vilket påverkat statistiken. Till exempel ingår de som frivilligt valt att vänta längre än vårdgarantins tidsgräns i beräkningarna.

Jag avser att fortlöpande följa väntetidsutvecklingen och verka för att den situation vi har i dag ytterligare ska förbättras. Ett verktyg i detta arbete är de årliga kömiljardsöverenskommelserna och de incitament – till exempel antal avstämningstillfällen – och målnivåer – till exempel antal dagar som patienterna ska behöva vänta på vård – som sätts upp i denna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.