kombinerad sjukpenning och studiestödl

Skriftlig fråga 2000/01:939 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-20
Besvarad
2001-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga 2000/01:939

av Annelie Enochson (kd) till socialminister Lars Engqvist om kombinerad sjukpenning och studiestöd

Våra olika bidragssystem är komplicerade och inte alltid så lätta att förstå. Inte ens professionella tjänstemän förstår alltid till fullo hur systemen ska fungera tillsammans. Ett exempel på detta är ett uppmärksammat fall i den göteborgska pressen vilket rör en kvinna som miste sin man i en olycka för några år sedan. Hon blev lämnad ensam med en liten son som ärvde försäkringspengar som utlöstes i samband med faderns död. Dessa pengar hanteras av en överförmyndare och är låsta tills pojken blir myndig. Mindre belopp kan tas ut innan myndighetsåldern för att köpa exempelvis en cykel @ men alltid i samråd med överförmyndaren.

En del av dessa arvspengar belastar mamman som inkomst av kapital. En följd av detta blev att bostadsbidraget försvann. När mamman sedan efter en tid av sjukdom skulle börja studera så skulle hon leva på studiestöd. Studierna gick dock inte så bra och när hon sedan blev sjukskriven ville inte försäkringskassan betala ut sjukpeng. Detta eftersom hon var "nollad" på grund av att hon haft studiestöd. Mamman var inte heller berättigad till socialbidrag eftersom hon var "förmögen" genom att sonens arvspengar belastade henne, trots att hon inte får röra dem.

Detta är ett av många exempel som visar hur de olika transfereringssystemen inte är koordinerad med varandra.

Givet texten ovan vill jag fråga ministern vad denne avser göra så att lagstiftningen gör det möjligt att kombinera sjukpenning och studiestöd.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:939 besvarad av

den 28 mars

Svar på fråga 2000/01:939 om kombinerad sjukpenning och studiestöd

Statsrådet Ingela Thalén

Annelie Enochson har frågat mig vad jag avser att göra så att lagstiftningen gör det möjligt att kombinera sjukpenning och studiestöd.

Jag måste inledningsvis tyvärr konstatera att det av frågan inte klart framgår på vilka grunder Annelie Enochson anser att de nuvarande reglerna för sjukpenning i kombination med studiestöd inte fungerar.

Jag vill dock redovisa principerna för de nuvarande reglerna om studerandes sjukförsäkringsskydd, vilka framför allt styrs av de regler som finns om att skydda en tidigare sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring (AFL) är SGI den årliga inkomst i pengar som en försäkrad kan antas komma att tills vidare få för eget arbete, antingen som arbetstagare i allmän eller enskild tjänst eller på annan grund. Om den försäkrade inte längre har inkomst av arbete ska denne som regel inte längre omfattas av sjukpenningförsäkringen. Reglerna om SGI-skyddad tid utgör dock avsteg från denna huvudregel och innebär att en försäkrad får behålla sin SGI även om han eller hon inte längre förvärvsarbetar. Denna SGI får dessutom anpassas efter löneutvecklingen inom den försäkrades yrkesområde. Till de grupper som omfattas av denna s.k. SGI-skyddade tid hör bl.a. de som bedriver studier för vilka de uppbär studiemedel enligt studiestödslagen.

Reglerna innebär att en försäkrad som t.ex. studerar och under denna tid uppbär studiemedel har rätt att få sin tidigare SGI "vilande" under studietiden. Om han eller hon under studietiden skulle insjukna tillfälligt baseras sjukpenningen emellertid i sådana fall på eventuell arbetsinkomst under studietiden, s.k. studietids-SGI. Om personen på grund av t.ex. ett längre sjukfall måste avbryta studierna "aktiveras" den "vilande" SGI:n. För föräldrapenning (ej tillfällig föräldrapenning) gäller att den kan betalas ut enligt den vilande SGI:n under hela utbildningstiden, således både under terminer och ferier.

Sjukförsäkringsutredningen har nyligen lämnat sitt slutbetänkande, vilket nu remissbehandlas t.o.m. den 27 april. Med anledning av den allmänna översyn som för närvarande sker av sjukförsäkringssystemet kommer jag dock att även pröva möjligheten att se över de frågor om studerandes sjukförsäkringsskydd som kan anses nödvändiga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.