koldioxidutsläppen

Skriftlig fråga 2000/01:285 av Dunker, Anne-Katrine (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-23
Anmäld
2000-11-28
Besvarad
2000-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga 2000/01:285

av Anne-Katrine Dunker (m) till miljöminister Kjell Larsson om koldioxidutsläppen

Regeringen har i flera regeringsförklaringar under de senaste åren uttalat att arbetet med att ställa om Sverige till ekologisk hållbarhet ska fortsätta och påskyndas. Sverige ska vara ett föregångsland och transportpolitiken ska bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. I det transportpolitiska beslutet 1998 anges också etappmål för trafikens utsläpp av luftföroreningar och klimatgaser.

För att minska koldioxidutsläppen körs exempelvis bussar på etanol. I bl.a. Gävle och Stockholm körs ett antal bussar på etanol. Det är bra men satsningen kan ifrågasättas. Den svenska produktionen är ännu så länge alltför låg och räcker inte till. Därför importeras sockerrörsetanol från Brasilien som skeppas över till Sverige med dieselfartyg. Detta är enligt min mening inte förenligt med regeringens mål om utsläpp och klimatgaser.

Min fråga till miljöministern är:

Vilka åtgärder ämnar miljöministern vidta för att Sverige ska bli ett föregångsland där transportpolitiken bidrar till en ekologiskt hållbar utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:285 besvarad av

den 29 november

Svar på fråga 2000/01:285 om koldioxidutsläppen

Miljöminister Kjell Larsson

Anne-Katrine Dunker har frågat mig om vilka åtgärder jag ämnar vidta för att Sverige ska bli ett föregångsland där transportpolitiken bidrar till en ekologisk hållbar utveckling. Det pågår kontinuerligt arbete inom transportområdet i stort både nationellt och internationellt som syftar till utvecklingen av ett hållbart transportsystem.

Beträffande vägtrafikens problem inriktas åtgärderna både på förbättring av fordonens miljöegenskaper och på utveckling av drivmedel @ både konventionella och alternativa bränslen.

Inom området alternativ bränsleteknik ryms bl.a. metanol, etanol, biogas, el- och elhybridteknik och bränslecellsteknik. Om vi här endast talar om etanol så är det riktigt att etanolframställningen i Sverige inte är omfattande för närvarande. Svensk biologisk etanol (bioetanol) kan både avse etanolframställning baserad på skogsråvara eller etanol framställd från spannmål. Utländsk etanol kan importeras och den framställs från sockerprodukter och vin.

I dag finns inte någon svensk produktion av etanol från skogsråvara utöver den begränsade produktion av etanol om ca 10 000 kubikmeter som erhålls som en biprodukt vid framställning av sulfitmassa. Vidare kommer svensk produktion av etanol från spannmål att bedrivas vid Agroetanol AB:s anläggning i Norrköping från år 2001. Sverige använder totalt ca 15 000 kubikmeter etanol som fordonsbränsle. Av denna mängd importeras den största delen från södra Europa och baseras på vin.

All etanol som används i dag som drivmedel är skattebefriad under en begränsad tidsperiod genom s.k. pilotprojektsdispens. Detta möjliggörs genom ett undantag från beskattning enligt paragraf 8.2. i mineraloljedirektivet.

Staten har även anslagit 210 miljoner kronor för sjuårsperioden 1998@2004 för utveckling av etanolproduktion från skogsråvara. Det pågår för närvarande grundläggande forskning och utveckling inom området. Vidare behandlas vid Statens energimyndighet för närvarande ett forskningsprojekt för att bygga en pilotanläggning för utveckling av produktionsprocessen. Resultat av dessa studier kan beräknas till tiden för programperiodens slut.

Även utvecklingen och användningen av biogas ökar i takt med att produktionen och försäljningen av personbilar anpassade för att drivas på gas ökar. Biogas är skattebefriat genom ett undantag från paragraf 8.4. i mineraloljedirektivet. Jag ser positivt på den framtida utvecklingen av biobränslen. Rent tekniskt är etanol ett intressant fordonsbränsle.

Inom fordonsområdet har en mängd åtgärder vidtagits både nationellt och internationellt som har lett till förbättrade miljöegenskaper hos fordonen. Minskade avgasutsläpp har åstadkommits genom en enhetligt progressiv EU-reglering. Införande av mer bränsleeffektiv motorteknik har möjliggjorts i Sverige och kommer att på sikt möjliggöras inom EU genom införande av lågsvavliga bränslen. Den samlade europeiska bilindustrin medges därmed möjlighet att uppfylla sitt åtagande om en minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar om 25 % till år 2008. Nationellt har åtgärder vidtagits i skattelagstiftningen som syftar till att stimulera användningen av fordon anpassade för alternativa drivmedel. Vidare har regeringen initierat ett samverkansprogram med bilindustrin för att främja utvecklingen av mer miljöanpassade fordon i ett sexårigt forskningsprogram inom ett antal olika utvecklingsområden. Staten har för detta ändamål avsatt 500 miljoner kronor.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.