Koldioxidskatt på biooljor

Skriftlig fråga 2019/20:1530 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-08
Överlämnad
2020-06-09
Anmäld
2020-06-10
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har aviserat att skattebefrielsen för biooljor som används för uppvärmning och i asfaltverk, torkanläggningar och liknande ska slopas. Det vore olyckligt med tanke på att många aktörer de senaste åren tagit del i den viktiga omställningen från fossilt till förnybart fossilfritt bränsle. Tacken blir att de nu möts med full koldioxidskatt och energiskatt.

Väl medveten om att det är EU:s statsstödsregler om att inte överkompensera vissa bränslen som ligger till grund för förändringen har jag ändå svårt att förstå att regeringen inte väljer att ta strid för det viktiga omställningsarbete som Sverige gör. Risken är att det skickar fel budskap. Enligt uppgift var det dessutom en liknande situation under alliansregeringens tid vid makten. Då valde man i stället att sänka skatten på koldioxid dels för att säkerställa att biooljan inte skulle överkompenseras, dels för att inte företagen skulle drabbas. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Övervägde ministern någonsin att sänka koldioxidskatten för den förnybara och fossilfria biooljan, och varför gick ministern i så fall inte vidare med det alternativet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1530 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/

02683/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1530 av Betty Malmberg (M)
Koldioxidskatt på biooljor

Betty Malmberg har frågat mig om jag någonsin övervägde att sänka koldioxidskatten för den förnybara och fossilfria biooljan, och varför jag i så fall inte gick vidare med det alternativet.

Bakgrunden till frågan är att Finansdepartementet har remitterat ett förslag om att avskaffa skattebefrielsen för vissa skattepliktiga flytande biobränslen för uppvärmning. Frågeställaren skriver att hon är väl medveten om att det är EU:s statsstödsregler om att inte överkompensera vissa bränslen som ligger till grund för förändringen. Av frågan framgår att överkompensationen kan åtgärdas genom att sänka koldioxidskatten på den förnybara och fossilfria biooljan, men sannolikt avses alternativet att justera ner skatten på den fossila oljan. Sådana justeringar har tidigare gjorts för att åtgärda överkompensation.

Av den remitterade promemorian framgår att överkompensationen inte är det enda, och inte det huvudsakliga, skälet till att skattebefrielsen föreslås avskaffas. Sveriges statsstödsgodkännande för skattebefrielse för vissa vegetabiliska oljor och fetter samt Fame m.m. för uppvärmning löper ut den 31 december 2020. Statsstödsgodkännandet har sin rättsliga grund i Europeiska kommissionens riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi. Möjligheten att ge stöd till livsmedelsbaserade biobränslen upphör enligt dessa riktlinjer den 31 december 2020.

Regeringen har under flera år försökt få kommissionen att förändra sin syn på biobränslen som framställts av livsmedels- och fodergrödor och tillåta statligt stöd till dessa biobränslen. Det arbetet pågår fortfarande och regeringens ambition är att i det kommande arbetet med nya riktlinjer, och exempelvis ett reviderat energiskattedirektiv, uppnå bättre förutsättningar för biobränslen.

I fråga om skattepliktiga vegetabiliska oljor och fetter samt Fame m.m. för uppvärmning görs, efter diskussioner med kommissionen, bedömningen att det inte finns förutsättningar för Sverige att få ett förnyat statsstödsgodkännande för livsmedelsbaserade biobränslen. Detta beror på att skattepliktiga biobränslen för uppvärmning, bortsett från biogas och biogasol, till övervägande del är framställda av livsmedels- och fodergrödor. Därutöver finns det indikationer på att de aktuella skattepliktiga biobränslena är överkompenserade, dvs. erhåller mer stöd än vad som är nödvändigt för att ge bränslena tillgång till marknaden. Detta är inte tillåtet enligt EU:s regelverk.

Att sänka koldioxidskatten på fossila bränslen hade kunnat åtgärda överkompensationen, men hade inte påverkat det faktum att en övervägande del av de aktuella bränslena är framställda av livsmedels- och fodergrödor.

Det bör i detta sammanhang poängteras att användningen av de biobränslen som berörs av förslaget är låg. I Sverige står tallbeckolja och s.k. mixade vegetabiliska oljor och fetter för den största andelen av användningen av biooljor som inte är skattepliktiga. Dessa berörs således inte av förslaget och kan i många fall ersätta de biooljor som enligt förslaget kommer att beskattas från och med den 1 januari 2021.

Stockholm den 17 juni 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.