köer till barnpsyk

Skriftlig fråga 2003/04:925 av Hellquist, Solveig (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-17
Anmäld
2004-03-17
Besvarad
2004-03-24
Svar anmält
2004-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 mars

Fråga 2003/04:925

av Solveig Hellquist (fp) till socialminister Lars Engqvist om köer till barnpsyk

Många barn med behov av psykiatrisk hjälp får inte den i dag. Ibland beror det på att föräldrar inte vill delta och då tas inte barnen emot. Oftare beror det på bristen på platser. Köerna är i dag långa och barnen riskerar att bli ännu sjukare om de inte får hjälp i tid.

Min fråga till ansvarig minister är:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att fler barn i tid ska kunna få den vård de behöver?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:925 besvarad av

den 24 mars

Svar på fråga 2003/04:925 om köer till barnpsyk

Socialminister Lars Engqvist

Solveig Hellquist har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att fler barn i tid ska kunna få den vård de behöver.

Den psykiatriska vården av barn och ungdom utgör ett för regeringen prioriterat område. I den nationella handlingsplanen för utveckling av hälso- och sjukvården klargörs bland annat att insatserna till barn och ungdomar med psykisk ohälsa ska stärkas genom ett tidigt och adekvat stöd, genom samordnade insatser mellan barn- och vuxenpsykiatrin samt genom ett utvecklat vårdinnehåll.

För att stimulera en utveckling i enlighet med den nationella handlingsplanen har staten tillfört landsting och kommuner 9 miljarder kronor under åren 2001-2004. Socialstyrelsen har givits i uppdrag att svara för den nationella uppföljningen och utvärderingen av satsningen. I styrelsens årsrapport 2003 klargörs bland annat att landstingen vidtagit olika åtgärder för att fördjupa samarbetet. Vidare framhålls att arbetet för tidig upptäckt innebär att huvudmännen uppmärksammar riskgrupper i allt lägre åldrar. Dessvärre framgår också att några landsting inte klarat av att förverkliga planerade åtgärder på grund av resursbrist och att nya verksamheter inte kunnat utvecklas på grund av svårigheterna att rekrytera kompetent personal. Socialstyrelsen fortsätter att följa utvecklingen vid landstingen. Genom årsrapporten för 2004 samt den slutliga utvärderingen vid utgången av år 2005 kommer de totala effekterna av resurstillskottet och utvecklingsavtalet belysas.

Jag vill vidare lyfta fram att 3,6 miljarder kronor har avsatts till landstingen under 2002-2004 för att minska väntetiderna och korta köerna inom sjukvården. Med förkortade kötider skapas förutsättningar för att snabbare kunna ställa diagnos och erbjuda professionell hjälp. Staten och Landstingsförbundet har också kommit överens om att en utökad vårdgaranti ska införas. Denna utökade vårdgaranti kommer att innebära ett åtagande från landstingen att erbjuda behandling inom 90 dagar från det att beslut om behandling fattats.

I sammanhanget bör också nämnas att den av regeringen tillsatta psykiatrisamordnaren bland annat har till uppgift att lämna förslag till utveckling av psykiatrins former samt bedöma psykiatrins resursbehov.

Det är viktigt att utvecklingsarbetet nu fortskrider i enlighet med de nämnda satsningarna. Genom ett tidigt och adekvat stöd skapas förutsättningar för att motverka en negativ utveckling avseende den psykiska ohälsan hos barn och unga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.