Klustervapen

Skriftlig fråga 2006/07:1164 av Ceballos, Bodil (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-11
Anmäld
2007-05-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-24
Besvarad
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga

2006/07:1164 Klustervapen

av Bodil Ceballos (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Utrikesutskottet har i betänkande UU12 klart tagit ställning för att Sverige ska vara pådrivande för att få till stånd ett internationellt förbud mot klustervapen i enlighet med Oslodeklarationen. Sverige undertecknade nämnda deklaration under innevarande år tillsammans med 45 andra stater. Trots detta har det svenska Utrikesdepartementet beslutat att inte närvara på nästa regeringskonferens den 23–25 maj i Lima där frågan ska diskuteras inom ramen för Osloprocessen.

Anledningen till att Sverige inte kommer att närvara är för oss övriga oklar men torde vara att den hållning regeringen intagit i frågan ligger alltför långt ifrån det av Norge med flera framtagna förslaget, som bland annat inkluderar den svenska bombkapseln BK 90. Om det fiktiva behovet av BK 90 i det svenska försvaret ska styra Sveriges fortsatta deltagande i Osloprocessen är det svårt att förstå varför Oslodeklarationen undertecknades till att börja med.

Med utrikesutskottets tydliga uppfattning i frågan borde Sverige naturligtvis vara med på mötet i Lima.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Sverige aktivt ska delta i Osloprocessen, i syfte att efterleva riksdagens uttalade ambition att Sverige ska fortsätta att vara pådrivande för att få till ett internationellt förbud för klustervapen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1164 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 24 maj

Svar på fråga

2006/07:1164 Klustervapen

Utrikesminister Carl Bildt

Bodil Ceballos har frågat mig vilka åtgärder Sverige avser att vidta för att Sverige aktivt ska delta i Osloprocessen i syfte att efterleva riksdagens uttalade ambition att Sverige ska fortsätta att vara pådrivande för att få till ett internationellt förbud mot klustervapen.

I tidigare svar bland annat till Veronica Palm (fråga 2006/07:619) har jag erinrat om det faktum att klusterammunition i sig inte är förbjuden men att användningen av denna ammunition och tillhörande vapensystem är underkastad de allmänna regler som den internationella humanitära rätten uppställer, inte minst vad gäller försiktighetsåtgärder vid attack, principerna om distinktion mellan civila och militära mål och om proportionalitet. Erfarenheterna från både gångna och senare tiders väpnad konflikt visar dock att det finns anledning att enas om specifika regler för klusterammunition. Vi har också ställt oss bakom den målsättningen.

Bland de konventionsutkast som för närvarande diskuteras finns inget som skulle innebära ett omgående totalförbud mot all klusterammunition. Oslodeklarationen talar i stället om förbud mot ”klusterammunition som förorsakar oacceptabla skador för civila”.

Från svensk sida vill vi, i likhet med flera andra stater, även inom EU, få till stånd en reglering som omhändertar de allvarliga problem vissa sorters ammunition ger upphov till. Lika viktigt är att i ett nytt instrument enas om regler om förstöring av gamla lager ammunition, förbud mot överföring av sådan ammunition (inklusive till icke-statliga aktörer) och andra bestämmelser om röjningsskyldighet och hjälp till drabbade stater och människor.

Mot denna bakgrund anser jag att FN/CCW och Osloprocessen, som efter Lima avser att hålla minst fyra andra möten, kan ses som ömsesidigt förstärkande processer, ur vilka det bör komma en bra framtida lösning som kan ligga till grund för en specifik reglering av klusterammunition.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.