Till innehåll på sidan

Klimateffekten av regeringens reviderade flygskatt

Skriftlig fråga 2017/18:63 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-03
Överlämnad
2017-10-04
Anmäld
2017-10-10
Svarsdatum
2017-10-11
Sista svarsdatum
2017-10-11
Besvarad
2017-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

I samband med budgetpropositionen för 2018 meddelade regeringen att man avser att införa en nationell flygskatt. Detta trots mycket omfattande kritik från en majoritet av remissinstanserna, inte minst vad gäller den begränsade klimateffekten och negativa konsekvenser för jobb och utveckling utanför storstadsområdena.

Den utredning (SOU 2016:83) som förslaget baseras på uppskattade nettoeffekten vad gäller minskade utsläpp av växthusgaser till 0,08–0,18 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

I det förslag regeringen nu presenterat sänker man nivån på skatten jämfört med utredningens förslag samt avser att kompensera regionala flygplatser.

Därför vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Enligt statsrådet, vilken blir nettoeffekten på utsläppen av växthusgaser, räknat i ton koldioxidekvivalenter, med de avgiftsnivåer och den kompensation som regeringen nu föreslår?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:63 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Dnr M2017/02410/Kl

Miljö- och energidepartementet

Ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:63 av Rickard Nordin (C) Klimateffekten av regeringens reviderade flygskatt

Rickard Nordin har frågat mig vilken nettoeffekt det blir på utsläppen av växthusgaser, räknat i ton koldioxidekvivalenter, med de avgiftsnivåer för flygskatten och den kompensation till regionala flygplatser som regeringen nu föreslår.

Flyget har stor betydelse för jobb, tillgänglighet och hållbar tillväxt i hela landet samtidigt som det är en utmaning för klimatet. Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och flyget står i dag för stora klimatutsläpp. De beräknade utsläppen från svenskarnas internationella flygresor motsvarade enligt Naturvårdsverket utsläppen från all bilkörning i landet 2014. Regeringen har därför i budgetpropositionen för 2018 föreslagit att införa en skatt på flygresor för att minska flygets klimatpåverkan.

Regeringen har i sitt förslag sänkt skattenivåerna något jämfört med flygskatteutredningens förslag men samtidigt lagt till en årlig indexering. För att säkerställa att flygskatten inte innebär ökade driftunderskott vid icke-statliga flygplatser i Norrland föreslås i budgetpropositionen för 2018 att medel tillförs för detta ändamål. Ansvaret för driften och finansieringen av de tio statliga flygplatserna i det nationella basutbudet, bl.a. Visby Airport på Gotland, ligger inom ramen för Swedavia AB:s uppdrag.

Regeringen bedömer att flygskatten med den utformning som föreslagits i budgetpropositionen för 2018 kan minska utsläppen av växthusgaser med 85 000–168 000 miljoner ton koldioxidekvivalenter, med höghöjdseffekten inräknad. Det är ett viktigt steg i rätt riktning för att flyget för första gången ska bidra till klimatomställningen.

Stockholm den 11 oktober 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.