Klimataspekterna i miljöbalken

Skriftlig fråga 2015/16:298 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-11
Överlämnad
2015-11-12
Anmäld
2015-11-13
Svarsdatum
2015-11-18
Sista svarsdatum
2015-11-18
Besvarad
2015-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Den småskaliga vattenkraften kan synas försumbar i den totala elproduktionen i Sverige, men den har desto större betydelse för många av de samhällen där verksamheten bedrivs. I dagens politiska Sverige görs gällande att den småskaliga, förnybara elproduktionen är viktig inte minst för att öka delaktigheten i omställningen till ett koldioxidsnålt energisystem. Detta verkar just nu inte gälla vattenkraften, där bara biologisk mångfald är av betydelse vid länsstyrelsernas tillståndsprövningar. Klimataspekter samt verksamhetens sociala och kulturella betydelse är inte med i bedömningsunderlaget.

Att verksamheter i dagens Sverige ska ha tillstånd enligt gällande lagstiftning är självklart, så också med den småskaliga vattenkraften. Utmaningen är att den tillståndsprövning som just nu bedrivs av våra länsstyrelser uppfattas som orimlig, då hänsyn bara tas till den biologiska mångfalden och inte till värden som verksamhetens klimatnytta, äldre kvarnars och anläggningars kulturella betydelse och den faktiska nyttan anläggningarna gör för de små samhällen de finns i.

 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga vilka åtgärder ministern och regeringen avser att vidta för att klimataspekterna i miljöbalken ska beaktas i högre grad.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:298 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2015/03836/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:298 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Klimataspekterna i miljöbalken

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser vidta för att klimataspekterna i miljöbalken ska beaktas i högre grad.

Då utgångspunkten för Cecilie Tenfjord-Toftbys frågeställning rör till-stånd och tillsyn vad gäller vattenkraft vill jag inleda med att konstatera att vattnets kraft har nyttjats av människan i många århundranden, vilket har format och påverkat de vattenanknutna miljöerna. Bevarade histo-riska byggnader och lämningar vid sjöar och vattendrag utgör i dag vik-tiga och värdefulla inslag i vår livsmiljö och väsentliga delar av kultur-arvet. Den svenska vattenkraften byggdes ut under en tid när miljökrav-en inte var desamma som idag och att det i huvudsak inte har genomförts några miljöanpassande åtgärder vad gäller förutsättningar för djur- och växtliv under tiden dessa anläggningar varit i drift. Den förra regeringen tillsatte den så kallade vattenverksamhetsutredningens för att se över reglerna om vattenverksamheter. Utredningens uppdrag var att ta fram förslag till ändringar som säkerställer att alla tillståndspliktiga vatten-verksamheter har tillstånd i överenstämmelse med de miljökrav som ställs i miljöbalken liksom att de lever upp till de krav som följer av Sveriges EU-rättsliga åtaganden i fråga om vattenkvalitet och påverkan på djur- och växtliv. Utredningens förslag till ändringar skulle samtidigt eftersträva en väl fungerande markavvattning och en fortsatt hög regler- och produktionskapacitet i den svenska vattenkraftproduktionen. Utred-ningen har lämnat sitt slutbetänkande till regeringen och utredningens förslag har därefter remitterats. Förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet och regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan.

En framtida lagreglering behöver se till att vi ökar takten för att anpassa vattenkraften till dagens miljökrav, och att vi når de av riksdagen fast-ställda miljökvalitetsmålen samt de mål som finns inom energi- och klimatpolitiken. Vattenkraften är avgörande i omställningen till ett helt förnybart energisystem och därmed även för att miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan ska kunna nås. I det fortsatta arbetet måste avvägningar även göras mellan olika intressen som t.ex. fiskvandring, kraftsystemets behov och värnande av kulturmiljöintressen.

Stockholm den 18 november 2015

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.