Till innehåll på sidan

Klimataktivister som vandaliserar kulturarv

Skriftlig fråga 2021/22:1520 av Jonas Andersson i Linghem (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-04-29
Överlämnad
2022-05-02
Anmäld
2022-05-03
Svarsdatum
2022-05-11
Sista svarsdatum
2022-05-11
Besvarad
2022-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Under måndagen den 25 april spreds bilder och videoklipp på sociala medier och på andra håll som visade hur extrema klimataktivister från Extinction Rebellion i centrala Stockholm under samma dag hade klottrat ner statyn av Karl XII i Kungsträdgården. Vandalismen skedde dagtid i en mycket central del av Stockholm där många människor rör sig och rimligen måste ha bevittnat vandalismen. Förutom allvaret i sig med aktivister som vandaliserar och saboterar på offentliga platser är det också anmärkningsvärt hur obehindrat och enkelt betydelsefulla delar av vårt kulturarv kunde utsättas för skadegörelse i hjärtat av huvudstaden mitt på ljusa dagen.

Grupperingar av extrema klimataktivister som använder sig av sabotage och diverse kriminella metoder för att genomdriva sin agenda har utmärkt sig de senaste veckorna i Stockholm, vilket har genererat betydande medial uppmärksamhet. Bland annat har dessa grupper saboterat för trafik genom att lägga sig på bilvägar för att hindra framkomligheten, vilket slår mot allmänheten i stort inklusive samhällsviktig verksamhet såsom blåljuspersonal och deras fordon. Sabotage som med andra ord skulle kunna komma att kosta människor livet om det vill sig illa. Under voteringen i Sveriges riksdag den 27 april började dessa extrema klimataktivister också sabotera genom att skrika från läktaren i plenisalen på ett sätt som är otillåtet och som stör lagstiftningsprocessen, vilket gjorde att aktivisterna blev bortförda av säkerhetspersonal.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern inom ramen för sitt uppdrag för att viktigt kulturarv i offentliga miljöer, såsom den aktuella statyn, ska skyddas från vandalism och andra kriminella handlingar från extrema klimataktivister?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1520 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

Ku2022/00897 Kulturdepartementet Kulturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1520 av Jonas Andersson i Linghem (SD)
Klimataktivister som vandaliserar kulturarv

Jonas Andersson i Linghem har frågat mig vilka åtgärder jag inom mitt uppdrag vidtar för att viktigt kulturarv i offentliga miljöer ska skyddas från vandalism och andra kriminella handlingar från extrema klimataktivister.

Låt mig börja med att säga att brott mot det gemensamma kulturarvet är allvarligt eftersom det minskar tillgången till och förståelsen för kulturen och historien. Oavsett vilka motiv som anförs kan vandalism, skadegörelse eller andra kriminella handlingar riktat mot kulturarv aldrig accepteras.

En viktig del i att motverka brott mot kulturarvet är det förebyggande arbetet. Den typen av arbete sker vanligtvis i samverkan mellan en rad olika myndigheter och institutioner, så även inom kulturområdet. Riksantikvarieämbetet arbetar aktivt förebyggande för att motverka just kulturarvsbrott. Myndigheten har i uppdrag av regeringen att ta fram ny kunskap, genomföra kunskapshöjande insatser, informera allmänheten samt brett erbjuda sin expertis, vilket bidrar till det brottsförebyggande arbetet. Myndigheten bedömer själva att samarbetet med t.ex. Polismyndigheten för att motverka kulturarvsbrott fungerar väl. Den direkta brottsbekämpningen är det som bekant polis och åklagare som ansvarar för.

Min bedömning är att kulturarvsmyndigheternas insatser på ett ändamålsenligt och verkningsfullt sätt bidrar till att motverka brottslighet och trygga kulturarvet. Vi kan dock inte vara nöjda innan kulturarvet respekteras fullt ut av alla, oavsett politisk ideologi.

Stockholm den 11 maj 2022

Jeanette Gustafsdotter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.