Klimat och konkurrenskraft
Skriftlig fråga 2014/15:365 av Sofia Arkelsten (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-03-27
- Överlämnad
- 2015-03-27
- Anmäld
- 2015-04-07
- Svarsdatum
- 2015-04-08
- Besvarad
- 2015-04-08
- Sista svarsdatum
- 2015-04-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Kristina Persson (S)
Bland annat SVT rapporterade den 26 februari om att framtidsminister Kristina Persson tillsatt en expertgrupp för grön omställning. Enligt ett citat på svt.se klargör statsrådet gruppens arbete som ett förstadium till politik och meddelar också att partierna har inte riktigt kapacitet att jobba så här brett med så här stora och svåra frågor.
Den nya regeringen var visserligen oförberedd och saknar gemensamma förslag för grön omställning och konkurrenskraft, men i grunden är det bra att Socialdemokraterna och Miljöpartiet arbetar vidare med att ta fram gemensamma politiska förslag som väljarna sedan kan ta ställning till.
Uppdraget verkar tydligt. Men det är däremot oklart hur denna grupp ska arbeta i förhållande till det arbete som redan pågår.
Med tanke på ovanstående är min fråga till statsrådet Kristina Persson:
Hur förhåller sig Miljömålsberedningen, det nya Miljömålsrådet och statsrådets aviserade klimatpolitiska grupp till varandra?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:365 besvarad av Kristina Persson (S), statsråd
Dnr M2015/1541/Mm | ||
Miljö- och energidepartementet |
Klimat- och miljöministern samt vice statsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/2015:365 av Sofia Arkelsten (M) Klimat och konkurrenskraft
Sofia Arkelsten(M) har frågat sr Kristina Persson hur Miljömålsbered-ningen, det nya Miljömålsrådet och framtidsministerns expertgrupp för Grön omställning och konkurrenskraft förhåller sig till varandra. Frågan har överlämnats till mig att besvara.
Miljömålsberedningens uppgift är att föreslå hur miljökvalitetsmålen ska nås genom politiskt förankrade förslag till strategier med etappmål, styrmedel och åtgärder, som grund för regeringens miljöpolitik. Miljömålsberedningen består av parlamentariker från 7 riksdagspartier. Syftet med den parlamentariska beredningen är att ta fram politiskt förankrade be-tänkanden som underlag för regeringens framtida beslut och proposi-tioner.
När det gäller Miljömålsrådet som inrättades vid årsskiftet är uppgiften en annan. Här handlar det om att stärka myndigheterna i genomförandet av miljöpolitiken inom deras olika verksamhetsområden och mandat. Miljömålsrådet består av myndighetscheferna vid de myndigheter som är strategiskt viktiga för att nå miljömålen. Syftet är driva på och öka takten i myndigheternas arbete för att nå miljökvalitetsmålen och generations-målet, inom ramen för deras verksamhetsansvar.
Skiljt från det löpande miljömålsarbetet har regeringen under Framtids-kansliet format en analysgrupp för Grön omställning och konkurrens-kraft består av ett 10-tal experter med hög kompetens från olika delar av samhället. Uppdraget är att beskriva och till regeringen ge idéer om vilka politiska åtgärder som sammantagna kan leda till politiska och marknads-mässiga förändringar för att hantera viktiga samhällsutmaningar och samtidigt utveckla Sveriges konkurrenskraft. Gruppen ska vidare bidra till att synliggöra Sveriges och Nordens ambition att leda genom goda exempel och arbetet ska bidra till det långsiktiga och tvärsektoriella inslaget i regeringens arbete. Gruppen ska redovisa en delrapport före den 1 februari 2016.
Dessa tre organ fyller tre, men i sig olika behov för regeringens samlade politik. Alla dessa konstellationer har dessutom i uppdrag att samverka med varandra. Det är en stor och grundläggande samhällsuppgift vi står inför. Regeringen har valt att engagera många kompetenta människor och kommer att lägga stor vikt vid att söka nå en bred politisk förank-ring och debatt där den parlamentariska Miljömålsberedningen är central.
Stockholm den 8 april 2015
Åsa Romson
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.