klargörande av asylskäl för barn

Skriftlig fråga 2004/05:2125 av Ekström, Anne-Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-25
Besvarad
2005-09-08
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 augusti

Fråga 2004/05:2125

av Anne-Marie Ekström (fp) till statsrådet Barbro Holmberg om klargörande av asylskäl för barn

Med anledning av det vägledande beslut som regeringen fattade den 7 juli 2005 i ett asylärende rörande en uzbekisk pojke med uppgivenhetssymtom har Migrationsverket tagit fram nya anvisningar med kriterier för hur man ska bedöma humanitära skäl i asylärenden som rör barn, inte bara barn med uppgivenhetssymtom.

Enligt anvisningarna ska det vara avgörande i vilken grad barnet kan antas få bestående skada i sin psykosociala utveckling. Särskilt ska faktorer som barnets psykiska hälsotillstånd, i vilken grad återvändandet i sig skulle skada barnets utveckling, upplevelser i hemlandet och vistelsetiden i Sverige tas hänsyn till. Migrationsverket påtalar i anvisningarna att detta gäller alla barn i asylärenden och att det är viktigt att barnens egna skäl, både humanitära skäl och asylskäl, blir ordentligt utredda innan beslut fattas. De som redan har lagakraftvunna beslut ska informeras att de kan göra en ny ansökan hos Utlänningsnämnden.

I ett e-postmeddelande, som svar på ett fax till kyrkan i Toarps församling, anger Utlänningsnämndens generaldirektör Håkan Sandesjö att kravet för uppehållstillstånd fortfarande är att barnet ska lida av en allvarlig (livshotande) sjukdom. De nya anvisningarna bidrar till att öka förhoppningar om att få stanna och som jag och många med mig uppfattar dem så finns inte kravet på livshotande sjukdom kvar utan det avgörande är barnets framtida psykosociala utveckling. Det brådskar att klargöra vad som verkligen gäller.

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att göra detta?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2125 besvarad av

den 6 september

Svar på fråga 2004/05:2125 om klargörande av asylskäl för barn

Statsrådet Barbro Holmberg

Anne-Marie Ekström har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att klargöra vad som gäller vid bedömningen av humanitära skäl för barn.

Anne-Marie Ekström har hänvisat till de nya anvisningar, med kriterier för hur man ska bedöma humanitära skäl i asylärenden rörande barn, som Migrationsverket tagit fram med anledning av regeringens vägledande beslut den 7 juli 2005. Anne-Marie Ekström har uppfattat anvisningarna som om att det inte längre ska vara ett krav för uppehållstillstånd att barnet lider av en livshotande sjukdom för vilken vård inte finns att tillgå i hemlandet.

Enligt regeringsformen (11 kap. 7 §) får inte regeringen bestämma hur en myndighet ska besluta i enskilda ärenden. Regeringen och riksdagen styr myndigheterna genom lagar, förordningar och andra regelverk. Det är sedan myndigheternas skyldighet att tillämpa dessa i de enskilda fallen. När det gäller frågor om uppehållstillstånd får regeringen endast fatta beslut när Migrationsverket eller Utlänningsnämnden överlämnar ett ärende till regeringen för avgörande. Så kan till exempel ske om det bedöms som viktigt att regeringen avgör ärendet som vägledning för tillämpning av lagen. Regeringen har i beslutet som fattades den 7 juli 2005, som bland annat rörde ett barn med uppgivenhetssymtom, lämnat sådan vägledning.

Av regeringsbeslutet framgår bland annat följande. Vid bedömningen av om uppehållstillstånd ska beviljas ett barn av humanitära skäl har myndigheterna, utöver bedömningen av om det föreligger en livshotande sjukdom för vilken vård inte finns att tillgå i hemlandet, att beakta om ett återvändande skulle utgöra en risk för barnets hälsa eller utveckling. Avgörande blir i vilken grad barnet kan antas få bestående skada i sin psykosociala utveckling av att flytta tillbaka till hemlandet. Vid denna bedömning bör sådana faktorer som barnets psykiska hälsotillstånd, i vilken grad återvändandet i sig skulle skada barnets utveckling, upplevelser i hemlandet och vistelsetiden i Sverige beaktas.

Myndigheterna har i och med detta beslut fått vägledning för hur humanitära skäl i ärenden som rör barn ska bedömas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.