Kinas brott i Inre Mongoliet

Skriftlig fråga 2020/21:556 av Lotta Johnsson Fornarve (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-11-18
Överlämnad
2020-11-18
Anmäld
2020-11-19
Sista svarsdatum
2020-11-25
Svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Kina är alltjämt en hårdför diktatur som systematiskt kränker en lång rad fundamentala mänskliga rättigheter såsom yttrandefriheten, föreningsfriheten och religions- och övertygelsefriheten.

Den kinesiska regimens övergrepp på och kränkningar av de mänskliga rättigheterna drabbar alla delar av det kinesiska samhället. De etniska och religiösa minoriteterna i Kina tillhör emellertid dem som drabbas allra hårdast av förtrycket från den kinesiska statsapparaten.

Uigurer tvångsförflyttas till omskolningsläger, och de får inte publicera material på internet på sitt språk. Tortyr används systematiskt mot den tibetanska och den uiguriska befolkningen. Nu växer även förföljelsen och förtrycket i den mongoliska provinsen. Den kinesiska regimen har inlett en ny politik som har kallats sinifiering av provinsen, med syfte att utrota det mongoliska språket och de mongoliska traditionerna. Inre Mongoliet är nu på väg att bli ett nytt Tibet, ett nytt Xinjiang. Enligt Southern Mongolia Human Rights Information Center (SMHRIC) har mellan 8 000 och 10 000 mongoler gripits av polis bara under augusti och september 2020. Väldigt få av dom har blivit offentligt arresterade.

Det har kommit till min kännedom att Migrationsverket hotar med att utvisa personer från Sverige till provinsen Inre Mongoliet i Kina. Jag anser att det under nuvarande omständigheter är helt oförenligt med de mänskliga rättigheterna att utvisa någon till Inre Mongoliet i Kina. Risken för förföljelse och även fängslande är överhängande, särskilt när det gäller personer som uttryckt sig kritiskt mot den kinesiska regimen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att stoppa alla utvisningar av personer till Inre Mongoliet som riskerar förföljelse och fängelse?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:556 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:556 av Lotta Johnsson Fornarve (V)
Kinas brott i inre Mongoliet

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig om jag avser att stoppa alla utvisningar av personer till inre Mongoliet som riskerar förföljelse och fängelse.

Som frågeställaren säkert känner till kan varken regeringen eller enskilda statsråd ingripa i enskilda ärenden som handläggs av våra myndigheter, det skulle strida mot grundlagen. Jag konstaterar att den ordning vi har för asylprövning i Sverige har effektiva garantier för att säkerställa en rättssäker process. Det har uttalats av Europadomstolen i flera mål.

Det är självklart att Migrationsverket ska, på samma sätt som andra svenska myndigheter, följa det regelverk som finns. Varje asylansökan prövas individuellt av Migrationsverket och ett negativt beslut kan överklagas till migrationsdomstol. Den som bedöms ha behov av internationellt skydd beviljas uppehållstillstånd i enlighet med utlänningslagen. Den som inte bedöms ha tillräckliga skäl att beviljas uppehållstillstånd måste återvända till sitt hemland eller till något annat land.

Det är en väl fungerande ordning och jag har fullt förtroende för det arbete som Migrationsverket och domstolarna utför.

Stockholm den 16 december 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.