Kina och yttrandefriheten i Sverige

Skriftlig fråga 2007/08:684 av Lindblad, Göran (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-30
Anmäld
2008-01-31
Besvarad
2008-02-06
Svar anmält
2008-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2007/08:684 Kina och yttrandefriheten i Sverige

av Göran Lindblad (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Kina har, genom sin ambassad i Stockholm och sitt konsulat i Göteborg, vid ett antal tillfällen de senaste åren försökt påverka det fria ordet i Sverige och utomlands.

År 2003 krävde Kinas konsulat i Göteborg att falungongs närradiosändningar skulle stoppas. Konsulatet uppvaktade då dels närradiochefen i Göteborg, dels den kommunala idrotts- och föreningsförvaltningen i avsikt att få sändningarna stoppade.

I maj 2007 blev jag själv uppmanad att inte tala på en konferens om demokrati i Kina som anordnades i Bryssel. Uppmaningen kom den gången direkt från en tjänsteman på ambassaden.

Nu är det alltså dags igen och det är denna gång en kinesisk showgrupp som Kinas ambassad anser ger en olämplig bild av Kina. Påtryckningarna från den kinesiska ambassaden riktar sig också denna gång mot en folkvald politiker, nämligen ordföranden i den lokala kultur- och fritidsnämnden.

Det är oerhört anmärkningsvärt att en utländsk beskickning tar sig sådana rättigheter att agera mot svenska folkvalda för att inskränka yttrandefriheten.

Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder för att förhindra att dylika attacker på yttrandefriheten återkommer i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:684 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 februari

Svar på fråga

2007/08:684 Kina och yttrandefriheten i Sverige

Utrikesminister Carl Bildt

Göran Lindblad har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att förhindra att Kinas ambassads och konsulats attacker på yttrandefriheten återkommer i framtiden.

Bakgrunden är uppgifter om att kinesiska ambassaden och generalkonsulat uppmanat personer och organisationer att upphöra med eller avstå från aktiviteter som ogillas av de kinesiska myndigheterna.

Den svenska grundlagens bestämmelser vad gäller yttrandefrihet är klar. Vi förutsätter också att utländska ambassader här i Sverige respekterar denna och att de följer de regler som finns för diplomatiskt umgänge.

I UD:s kontinuerliga kontakter med  ambassader informerar vi om hur det svenska samhället fungerar. Vi har i dessa kontakter tydligt poängterat att främmande länder har en självklar rätt att uttrycka sitt missnöje, men det ska ske på ett sätt som inte strider mot svensk lag.

Vi har även sedan 2006 bilaterala samtal med Kina om mänskliga rättigheter i vilken ett brett spektrum av aspekter på mänskliga rättigheter diskuteras. Ett syfte med en sådan dialog är att vi ska lära förstå våra länder och samhällen.

Det är också min förhoppning att det breda spektrum av kontakter på alla nivåer och inom alla sektorer av samhället mellan våra länder på sikt ska leda till ökad förståelse för våra samhällsmodeller.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.