Kina och EU

Skriftlig fråga 2000/01:1263 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-18
Anmäld
2001-05-29
Besvarad
2001-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 2000/01:1263

av Annelie Enochson (kd) till utrikesminister Anna Lindh om Kina och EU

Vi har med glädje noterat den dialog som utrikesministern och hennes kolleger inom EU för med Kinas ledare om mänskliga rättigheter i Kina. Eftersom situationen försämrats för de mest förföljda grupperna i Kina vill vi be utrikesministern att intensifiera den dialogen. Den uiguriska befolkningen i västra Kina lider under trycket av den senaste Slå hårt-kampanjen. Ett exempel är den uiguriska affärskvinnan Rebiya Kadeer som fortfarande är fängslad för att ha skickat kinesiska tidningar till sin make som lever som flykting utomlands. Hon får inte tillräckligt med mat och får ej heller behålla mat, kläder och glasögon som hennes barn vill ge henne. I Kina ska en fånge kunna få besök av sin familj en gång i månaden, men då Rebiya Kadeer inte kunnat utföra hela sitt tvångsarbete, eftersom hon inte får bära glasögon, får hon bara träffa barnen var tredje månad.

Medlemmar av olika kyrkor lider av förbud och förföljelse. När ska Kina få en religionsfrihet värdig namnet frihet? Under 1800-talet fanns i Sverige ett konventikelplakat som förbjöd bön och bibelstudier i hemmet. Den tiden är förbi och borde vara så även i Kina, nu när Kina vill framstå som ett modernt land. Det är positivt att utrikesministern driver denna fråga som ansvarig minister för EU. Det nyss avslutade seminariet i Beijing, där bl.a. dödsstraffet diskuterades, är ett bra initiativ. Det känns angeläget att Sverige fortsätter dialogen med Kina även efter ordförandehalvåret.

Därför vill jag fråga vad ministern avser göra för att fortsätta dialogen med Kina även efter ordförandehalvåret i EU.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1263 besvarad av

den 29 maj

Svar på fråga 2000/01:1263 om Kina och EU

Utrikesminister Anna Lindh

Annelie Enochson har frågat vad jag kommer att göra för att fortsätta dialogen med Kina även efter ordförandehalvåret i EU.

Som EU-ordförande är det Sveriges uppgift att framföra EU:s syn på området mänskliga rättigheter i Kina och driva de krav på förändringar som EU:s utrikesministrar enades om under sina möten den 22 januari och den 19 mars i år. EU bedriver en aktiv dialog om de mänskliga rättigheterna med företrädare för Kinas regering, parlament och forskningsinstitutioner och denna kommer att fortsätta även under kommande ordförandeskap. Såväl dialogmöten på hög nivå som ett seminarium likt det som anordnades i Peking under det svenska ordförandeskapet kommer t.ex. att hållas under det belgiska ordförandeskapet.

Regeringen ser mycket allvarligt på bristerna i respekten för de mänskliga rättigheterna i Kina. Utöver den fortsatta dialogen inom EU, kommer Sverige att på hög nivå och vid varje givet tillfälle ta upp frågan om de mänskliga rättigheterna i Kina och protestera mot de brott mot dessa vi anser förekommer. Detta kommer att ske i direkta samtal och kontakter med den kinesiska regeringen, både bilateralt och vid olika dialogtillfällen EU@Kina liksom i anföranden i FN, och genom Sveriges medlemskap i FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna. EU kommer att göra en löpande utvärdering av dialogen och mäta dess framgång i konkreta resultat på plats i Kina, och även i det arbetet deltar Sverige aktivt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.