Kemikalieskattens effektivitet

Skriftlig fråga 2019/20:21 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-16
Överlämnad
2019-09-16
Anmäld
2019-09-17
Svarsdatum
2019-09-25
Sista svarsdatum
2019-09-25
Besvarad
2019-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Kemikalieskatten infördes 2017 som en punktskatt med syftet att minska förekomsten, spridningen och exponeringen av farliga flamskyddsmedel. I samma budgetproposition gjorde också regeringen bedömningen att skattens utformning bör ses över och uppdateras med jämna mellanrum, och från riksdagen har det även riktats ett tillkännagivande om att genomföra en utvärdering. Varningssignaler har sedan dess även hörts från branschen, och det är högst oklart huruvida skatten har haft någon effekt alls. I stället slår kemikalieskatten mot svenska handlare, och hundratals jobb har gått förlorade utan att ge de skatteintäkter som utlovats.

Trots detta valde regeringen att höja skatten ytterligare, och genom januariöverenskommelsen finns även tankar om att bredda denna skatt ytterligare från elektronik till att även omfatta kläder och skor.

Med anledning av det vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Bedömer ministern att kemikalieskatten har haft konkret effekt för att göra produkter mindre farliga eller för att minska tillförseln av farliga ämnen till människors hemmiljö och kan ministern i sådana fall ge något konkret exempel?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:21 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/

03172

/S

E

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:21 av Mattias Bäckström Johansson (SD)
Kemikalieskattens effektivitet

Mattias Bäckström Johansson har frågat om miljö- och klimatministern bedömer att kemikalieskatten har haft konkret effekt för att göra produkter mindre farliga eller för att minska tillförseln av farliga ämnen till människors hemmiljö och om ministern i sådana fall kan ge något konkret exempel. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

En av regeringens prioriteringar i miljöpolitiken är att minska förekomsten, spridningen och exponeringen av farliga ämnen gentemot människor och miljö, med särskild fokus på barn och unga. Detta var ett av skälen till att kemikalieskatten infördes.

För att öka kemikalieskattens styreffekt och ytterligare driva utvecklingen mot en giftfri hemmiljö höjdes skattenivåerna den 1 augusti 2019.

Riksdagen har tillkännagivit till regeringen att kemikalieskatten borde utvärderas. Regeringen avser att genomföra en utvärdering av skatten.

Stockholm den 25 september 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.