Kemikalieskatten

Skriftlig fråga 2020/21:238 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-16
Överlämnad
2020-10-19
Anmäld
2020-10-20
Svarsdatum
2020-10-28
Sista svarsdatum
2020-10-28
Besvarad
2020-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Kemikalieskatten infördes 2017 som en punktskatt med syftet att minska förekomsten, spridningen och exponeringen av farliga flamskyddsmedel. I samma budgetproposition gjorde också regeringen bedömningen att skattens utformning bör ses över och uppdateras med jämna mellanrum, och från riksdagen har det även riktats ett tillkännagivande om att genomföra en sådan utvärdering.

Varningssignaler har sedan dess även hörts från branschen, och det är högst oklart huruvida skatten har haft någon effekt alls. I stället slår kemikalieskatten mot svenska handlare, och hundratals jobb har gått förlorade utan att ge de skatteintäkter som utlovats.

Trots detta valde regeringen att höja skatten ytterligare, och genom januariöverenskommelsen finns även tankar om att bredda denna skatt ytterligare från elektronik till att även omfatta kläder och skor.

För drygt ett år sedan besvarade finansministern en skriftlig fråga (2019/20:21) från undertecknad om skattens effektivitet. Finansministern framhöll då bland annat följande:

En av regeringens prioriteringar i miljöpolitiken är att minska förekomsten, spridningen och exponeringen av farliga ämnen gentemot människor och miljö, med särskild fokus på barn och unga. Detta var ett av skälen till att kemikalieskatten infördes.

För att öka kemikalieskattens styreffekt och ytterligare driva utvecklingen mot en giftfri hemmiljö höjdes skattenivåerna den 1 augusti 2019.

Nu har den befintliga kemikalieskatten utvärderats av Skatteverket och Kemikalieinspektionen. Resultaten är nedslående för regeringen då man inte kunnat fastställa att förekomsten av klor, brom och fosfor i flamskyddsmedel har minskat i människors hemmiljö till följd av skatten under den studerade perioden. De kemiska analyserna av varor i utvalda varugrupper visar inte några på signifikanta förändringar gällande förekomsten av de kemiska ämnen som skatten syftar till att minska.

Den administrativa bördan för de skattskyldiga upplevs av många företag som betungande, och skatten bedöms sammantaget inte vara kostnadseffektivt utformad då det inte är de kemiska ämnena som beskattas utan skatten i stället beräknas med utgångspunkt i varans vikt.

Med anledning av det vill jag fråga finansministern Magdalena Andersson:

 

Är ministern och regeringen beredda att ompröva kemikalieskatten då den uppenbarligen inte styr mot en giftfri hemmiljö?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:238 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:238 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Kemikalieskatten

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag och regeringen är beredda att ompröva kemikalieskatten då den, enligt Mattias Bäckström Johansson, uppenbarligen inte styr mot en giftfri hemmiljö. Frågan är ställd mot bakgrund av att Skatteverket och Kemikalieinspektionen har lämnat sin första rapport i regeringsuppdraget att utvärdera skatten på kemikalier i viss elektronik.

I rapporten anges bl.a. att det är svårt att utvärdera effekterna för hälsa och miljö av skatten eftersom den infördes för tre år sedan och effekter oftast blir mätbara efter en längre tid. Det går enligt rapporten inte att säkerställa statistiskt om graden av substitution har ökat, minskat eller varit oförändrad. Vidare sägs att skattens måluppfyllelse har varit svag på kort sikt, men att det är troligt att en del av det substitutionsarbete som bedrivits sedan skatten infördes inte gått att mäta i det här skedet, vilket indikerar att skatten på längre sikt eventuellt skulle kunna bidra till att användningen och exponeringen av farliga kemiska ämnen minskar. Utredningen visar även att skatten varken har påverkat företagens vinster eller sysselsättning. Enligt rapporten bedöms skatten inte vara kostnadseffektivt utformad, men kan ändå bidra till att minska exponeringen av flamskyddsmedel i hemmiljö. Nästa rapport i utvärderingen, som ska innehålla förslag på ändringar som kan göra skatten mer effektiv, ska lämnas senast den 1 mars 2021.

Jag avser låta Skatteverket och Kemikalieinspektionen slutföra sitt uppdrag och inväntar deras nästa rapport.

Stockholm den 28 oktober 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.