kastrering av smågrisar

Skriftlig fråga 2000/01:1472 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-29
Besvarad
2001-07-13
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juni

Fråga 2000/01:1472

av Tasso Stafilidis (v) till jordbruksminister Margareta Winberg om kastrering av smågrisar

I Sverige är det tillåtet att kastrera smågrisar upp till två veckors ålder utan bedövning. Det finns inte några krav på att den som utför ingreppet ska ha adekvat utbildning. Kastrering av smågrisar har diskuterats vid ett flertal tillfällen i riksdagen. Frågan har också mycket aktivt behandlats inom Jordbruksdepartementet. Behandlingen ledde bl.a. till att reglerna för kastreringen skärptes.

Kastrering av obedövade smågrisar upprör många, inte bara inom vårt land. Om man går till vårt grannland Norge så har frågan debatterats framgångsrikt de senaste åren. I Norge har man numera regler som säger att smågrisar endast får kastreras utan bedövning upp till en veckas ålder. Ingreppet får endast ske av en person som har den utbildning som det ansvariga departementet kräver. Stortinget har också efterlyst än strängare förbudsförslag från regeringen.

Från veterinärhåll så görs gällande att det nu är dags att helt sluta kastrera smågrisar. I en artikel i Svensk Veterinärtidning, nr 3/2001, slås fast att det inte är förenligt med "världens bästa djuromsorg" att kastrera grisar utan bedövning.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att förbjuda kastreringen av smågrisar?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1472 besvarad av

den 13 juli

Svar på fråga 2000/01:1472 om kastrering av smågrisar

Jordbruksminister Margareta Winberg

Tasso Stafilidis har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbjuda kastreringen av smågrisar.

Enligt 10 § djurskyddslagen (1988:534) är det förbjudet att göra operativa ingrepp på djur i andra fall än när det är befogat av veterinärmedicinska skäl. Dock är det enligt 25 § i djurskyddsförordningen (1998:539) tillåtet att kastrera handjur av svin utan veterinärmediciniska skäl och utan att veterinär anlitas under förutsättning att kastreringen sker innan djuret uppnått två veckors ålder. Är svinet äldre än två veckor ska ingreppet göras under bedövning.

Jag har förståelse för den upprördhet folk kan känna över att smågrisar kastreras utan bedövning. Tyvärr finns problem med s.k. ornelukt i kött från hangrisar som inte kastrerats. Det är för att slippa denna lukt, som uppfattas som obehaglig, som kasteringen utförs. Vetenskaplig expertis är inte enig när det gäller frågan om bedövning. En del experter menar att bedövningen vore mer smärtsam än själva ingreppet.

Vid ministerrådet i juni i år antogs ett ändringsförslag till rådsdirektiven om fastställande av lägsta djurskyddskrav vid svinhållning. Detta ska kompletteras med kommissionsbestämmelser. I förslaget från kommissionen föreslås att kastrering av galtar inte får ske efter den sjunde levnadsdagen. Skulle de ändå behöva kastreras efter sjunde levnadsdagen ska ingreppet utföras av veterinär, med bedövning och långtidsverkande smärtlindring.

Det är enligt min uppfattning lämplig att avvakta det arbete som pågår inom EU innan vi tar ställning till om mer långtgående nationella åtgärder behövs.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.