Till innehåll på sidan

Kartläggning av antalet människor utan tillstånd att vistas i Sverige

Skriftlig fråga 2015/16:1499 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-08
Överlämnad
2016-08-10
Svarsdatum
2016-08-24
Sista svarsdatum
2016-08-24
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Idag finns en stor osäkerhet om antalet människor som finns i landet olovligen. De uppskattningar som tidigare har gjorts, och som refereras till av Socialstyrelsen i en rapport från 2010, talar om som lägst 10 000 och som högst 50 000 personer.

Moderaterna vill se en kartläggning av antal tillståndslösa i Sverige. Med en sådan kartläggning skulle man bland annat bättre kunna värdera de risker som finns med att det på bara några år - om utvecklingen inte vänds - förväntas avvika nära 50 000 personer efter att ha fått avslagsbeslut i asylprocessen. I en kartläggning bör ingå att uppskatta hur många människor det rör sig om, vad de gör och hur de försörjer sig. Det bör också ingå att kartlägga hur barn till tillståndslösa har det.

Kartläggningen bör genomföras av regeringskansliet eller av lämplig myndighet. Uppdraget bör göras med prioritet med tanke på frågans vikt.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är;

Avser ministern och regeringen att ta initiativ till en sådan kartläggning som Moderaterna föreslår?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1499 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/05663/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1499 av Johan Forssell (M) Kartläggning av antalet människor utan tillstånd att vistas i Sverige

Johan Forssell har frågat mig om jag och regeringen avser att ta initiativ till en kartläggning av antalet tillståndslösa i Sverige.

Många av de personer som ansökt om asyl kommer att beviljas uppehållstillstånd i Sverige medan andra får ett av- eller utvisningsbeslut. I samband med verkställighetsprocessen förekommer det att en person avviker eller håller sig undan berörda myndigheter. Av naturliga skäl är det då svårt att veta om personen efter detta befinner sig i Sverige. Dessutom finns det personer i Sverige vars visering har gått ut och personer som har tagit sig till Sverige utan att ge sig till känna för någon myndighet. Uppgifterna om antalet personer som befinner sig i landet utan tillstånd varierar.

Flyktingsituationen under hösten 2015 innebar en stor utmaning för samhället på flera sätt och regeringen har därför vidtagit åtgärder som varit nödvändiga för att minska antalet asylsökande. Dessa åtgärder har lett till att antalet asylsökande i år bedöms minska avsevärt i förhållande till föregående år.

För att upprätthålla en trovärdig asylprocess måste personer med ett av- eller utvisningsbeslut återvända till sina hemländer. Viktiga prioriteringar har gjorts så att berörda myndigheter har tillförts verktyg och resurser för att få kontroll på antalet asylsökande och ytterligare effektivisera arbetet med återvändande. Det har bl.a. skett en utökning av antalet förvarsplatser. Genom dessa prioriteringar bedöms också antalet personer utan tillstånd minska.

Polisen arbetar kontinuerligt med ärenden där personer har anställts utan att ha arbetstillstånd och genomför också arbetsplatskontroller. Dessa sker ofta i nära samarbete med andra berörda myndigheter. Polisens nationella operativa avdelning ser inte en situation där arbetsgivare utnyttjar personer utan tillstånd som en stor eller ökande trend, men planerar ändå att se över hur man kan öka sin kapacitet för att motverka ett sådant utnyttjande där det förekommer.

Jag fortsätter att arbeta för att regelverket ska följas och minska antalet personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd, men avser inte ta något initiativ till en kartläggning av antalet personer som lever utan tillstånd . En kartläggning av det slaget skulle vara mycket svår att genomföra och sannolikt inte heller leda till något resultat av konkret värde.

Stockholm den 24 augusti 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.