kärnvapenstopp

Skriftlig fråga 1997/98:1102 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-10-02
Anmäld
1998-10-05
Besvarad
1998-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1102 av Eva Goës (mp) till utrikesministern om kärnvapenstopp

den 2 oktober

Minatom, det ryska atomenergibolaget, planerar att utföra subkritiska prov i Novaja Zemlja efter att USA har återupptagit subkritiska prov i Nevadaöknen. Läkare mot kärnvapen m.fl. har reagerat starkt mot att provsprängningar av denna typ får fortgå utan att världssamfundet reagerar. Den senaste tidens upptrappning - kärnvapensprängningarna i Pakistan och Indien samt de nya militära satsningarna på subkritiska proven - hotar världsfreden.

Min fråga till utrikesministern är:

Vad avser ministern vidta för åtgärder på internationell nivå för att få ett fullständigt provstoppsavtal som inkluderar subkritiska prov?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1102 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1102 om kärnvapenstopp
    Utrikesminister Anna Lindh

den 12 oktober

Eva Goës har frågat utrikesministern vilka åtgärder på internationell nivå Sverige avser vidta för att få ett fullständigt provstoppsavtal som inkluderar subkritiska prov.

S.k. subkritiska experiment utförs för att pröva existerande kärnvapens säkerhet och pålitlighet. De innefattar inte kärnsprängningar. Ett internationellt avtal om förbud mot sådana experiment skulle bl.a. kräva kärnvapenstaternas medverkan. Det finns i dag inga förutsättningar att få till stånd ett sådant avtal.

Om subkritiska experiment skulle genomföras i syfte att kvalitativt förbättra kärnvapen måste detta därför mötas med politiska medel, snarare än att gå avtalsvägen. Den svenska regeringen följer vaksamt utvecklingen på området och har på internationell nivå, så sent som vid mötet tidigare i år med den förberedande kommittén för icke-spridningsfördragets (NPT) granskningskonferens år 2000, understrukit vikten av att alla stater iakttar yttersta återhållsamhet rörande varje verksamhet som skulle riskera att underminera provstoppsavtalets grundläggande målsättningar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.