kärnvapenprov i Argentina

Skriftlig fråga 2001/02:777 av Samuelsson, Marianne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-20
Besvarad
2002-03-01
Anmäld
2002-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga 2001/02:777

av Marianne Samuelsson (mp) till utrikesminister Anna Lindh om kärnvapenprov i Argentina

Guvernören i provinsen Tierra del Fuego, Sydamerikas södraste spets på den argentinska sidan, har tecknat ett avtal genom vilket han överlåter mark i denna provins i den lilla staden Tolhuín i provinsens centrum för installationen av en USA-militärbas som kommer att "genomföra kärnvapenstudier med fredliga syften".

Avtalet bygger på en lag som godkändes i det argentinska parlamentet, lag 25.022 från 1998. I denna lags bilagor står att läsa att det innebär att underjordiska kärnvapensprängningar kan komma att genomföras i området, dock med fredliga syften.

Avtalet innebär dessutom att alla personer som arbetar på eller har anknytning till den militära basen garanteras fritt tillträde till hela provinsens territorium och möjlighet till oinskränkt kartläggning av området om de skulle anse det nödvändigt för studiernas skull.

Om kärnvapensprängningarna genomförs, så ligger det nära en av världens största reserver av sötvatten, nämligen Antarktis. Enligt freds- och miljöaktivisten Leonardo Bofa så kommer framtidens krig att handla om tillgång till sötvatten eftersom det kommer att bli framtidens mest saknade vara.

Avser ministern att vidta några åtgärder för att protestera mot detta projekt?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:777 besvarad av

den 1 mars

Svar på fråga 2001/02:777 om kärnvapenprov i Argentina

Utrikesminister Anna Lindh

Marianne Samuelsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att protestera mot ett projekt avseende kärnvapenprov i Argentina, i vilket även USA skulle vara inblandat.

Frågeställningen förefaller bygga på ett missförstånd och felaktiga uppgifter som förekommit i argentinsk press. Påståendet om att USA skulle anlägga en militärbas i provinsen Tierra del Fuego i syfte att "genomföra kärnvapenstudier i fredliga syften" saknar grund.

Argentina undertecknade FN-fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar (CTBT) 1996 och ratificerade avtalet i december 1998. Att Argentina anslutit sig till provstoppsavtalet är av särskild vikt eftersom Argentina är en av de 44 stater vars ratificering krävs för att provstoppsavtalet ska kunna träda i kraft. Tyvärr saknas fortfarande 13 länders ratifikationer för avtalets ikraftträdande @ något jag beklagar djupt.

I enlighet med provstoppsavtalet har ett internationellt övervakningssystem (IMS) inrättats för att kontrollera att ingen bryter mot provstoppsavtalet. Systemet omfattar hundratals mätstationer världen över. I Argentina finns nio sådana mätstationer. Två av dessa mätstationer är lokaliserade till Ushuaia i sydligaste Argentina. Den ena är en seismologisk station och den andra är en infraljudsstation. Det rör sig således om mätstationer som inrättats just för att kontrollera att inga kärnvapenprov utförs i världen.

Provstoppsavtalet utgör en grundpelare i arbetet för kärnvapennedrustning. Det är av största vikt att avtalet kan träda i kraft så snart som möjligt. Regeringen uppmanar kontinuerligt de stater som ännu inte har anslutit sig till provstoppsavtalet att snarast göra så, särskilt de återstående 13 stater vars ratificeringar erfordras för avtalets ikraftträdande.

Slutligen kan jag tillägga att hela Latinamerika enligt Tlatelolco-avtalet som öppnades för undertecknande 1967, utgör en kärnvapenfri zon, vilket jag välkomnar varmt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.