kärnavfallsförvaring i Minsk

Skriftlig fråga 2000/01:1028 av Samuelsson, Marianne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-06
Besvarad
2001-04-11
Anmäld
2001-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 april

Fråga 2000/01:1028

av Marianne Samuelsson (mp) till utrikesminister Anna Lindh om kärnavfallsförvaring i Minsk

I Vitrysslands huvudstad Minsk är ett projekt på gång att bygga ut kärnavfallsförvaringen för förvaring av kärnavfall från hela Vitryssland. Denna förvaring har funnits i Minsk sedan 1963, men då ingick förvaringsområdet inte i Minsks stadsområde. Sedan dess har staden vuxit. Kärnavfallsförvaringen är i dag ett mycket stort miljöhot, framför allt för invånarna i stadsdelen Sosny, men även för invånare i hela Minsk, då kärnavfallsförvaringen ligger inom dricksvattensreservoaren.

Mot bakgrund av det mycket stora miljöhot som utgår från det planerade projektet att bygga ut kärnavfallsförvaringen vill jag fråga statsrådet:

Avser den svenska regeringen att uppmärksamma den vitryska regeringen på detta miljöhot?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1028 besvarad av

den 11 april

Svar på fråga 2000/01:1028 om kärnavfallsförvaring i Minsk

Utrikesminister Anna Lindh

Marianne Samuelsson frågar mig om regeringen tänker uppmärksamma den vitryska regeringen på det miljöhot som utbyggnaden av kärnavfallsförvaringen i Minsk utgör.

Från svensk och europeisk sida är vi uppmärksamma på hanteringen av kärnavfall i Vitryssland och övriga forna Sovjetländer. Haveriet i Tjernobyl har lett till stora mängder radioaktivt avfall i de södra delarna av Vitryssland. EU och Sverige har under 90-talet samarbetat med Vitryssland för att förbättra avfallshanteringen och bistå Tjernobyls offer med humanitär hjälp. En EU-delegation besökte denna vecka södra Vitryssland för att bl.a. undersöka behovet av ytterligare stöd till de drabbade områdena.

Marianne Samuelsson pekar i sin fråga på förvaringen av avfall vid anläggningen i Minsk. Jag delar Marianne Samuelssons uppfattning att avfallshanteringen i Minsk är oroande. Säkerheten från strålskyddssynpunkt vid anläggningen anses bristfällig. Det faktum att förvaringen i praktiken är belägen i Minsk stad gör situationen än mer ohållbar.

IAEA har sedan fyra år tillbaka ett samarbete med Vitryssland för att öka säkerheten vid anläggningen. Vitryska myndigheter har färdigställt en temporär förvaring för avfallet, som enligt IAEA:s bedömning når upp till en säkrare nivå än den gamla. De vitryska myndigheterna har planer på att sedan flytta förvaringen från Minsk till södra Vitryssland. Det bästa regeringen kan göra är att stödja arbetet med att förbättra säkerheten genom svenska och EU-finansierade samarbetsprojekt.

Som exempel på sådana projekt kan nämnas Statens strålskyddsinstituts fleråriga samarbete med den vitryska strålskyddsmyndigheten. SSI har bl.a. varit engagerat i inventering av avfall, stöd med materiel och sanering av mark och byar som smutsats ned efter Tjernobylolyckan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.