Kärnavfall i Oskarshamn

Skriftlig fråga 2005/06:320 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-09
Anmäld
2005-11-09
Besvarad
2005-11-16
Svar anmält
2005-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga 2005/06:320 av Sverker Thorén (fp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Kärnavfall i Oskarshamn

I samband med den socialdemokratiska kongressen gjorde statsministern ett uttalande om slutförvaringen av Sveriges kärnavfall: ”Har man varit på det där laboratoriet i Oskarshamn och ser hur slutförvaringen ska gå till så känner man instinktivt att detta icke är modernt.”

Oavsett om vi avvecklar eller fortsätter att använda kärnkraften så har vi en avsevärd mängd kärnavfall från driften fram till i dag som måste tas om hand. Hittills har det rått enighet i Sverige om att den så kallade KBS 3-metoden som SKB utvecklar är ett lämpligt sätt att slutförvara Sveriges kärnavfall. Statsministerns uttalande väcker dock tvivel om regeringens förtroende för SKB:s arbete och KBS 3-metoden.

Det är enligt min mening mycket angeläget att allmänheten känner förtroende för både den metod som Sverige använder för att omhänderta avfallet och för den politiska, demokratiska process som leder till beslut i frågan. SKB har gjort ett gediget arbete tillsammans med bland annat kommuner och Regionförbundet i Kalmar län för att informera om och vinna förtroende för KBS 3-metoden. Detta har man lyckats med. Statsministerns uttalande riskerar dock att underminera detta förtroende. Om regeringen har ändrat ståndpunkt och inte längre anser att KBS 3-metoden är lämplig så är det angeläget att regeringen snarast utvecklar sitt resonemang bakom detta och presenterar alternativ.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet vad hon avser att göra för att säkerställa ett ansvarsfullt omhändertagande av Sveriges kärnavfall.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:320 besvarad av

den 16 november

Svar på fråga 2005/06:320 om kärnavfall i Oskarshamn

Statsrådet Lena Sommestad

Sverker Thorén har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa ett ansvarsfullt omhändertagande av Sveriges kärnavfall.

Jag instämmer med Sverker Thorén att det är mycket angeläget att allmänheten känner förtroende för den metod som Sverige kommer att använda för att slutligt omhänderta det använda kärnbränslet från våra kärnkraftverk och för den politiska process som leder till beslut i frågan.

I de kommuner som har varit föremål för förundersökningar och i de där det nu pågår platsundersökningar har mycket arbete lagts ned för att säkerställa en god demokratisk beslutsprocess. Regeringen ser positivt på detta arbete och har vid flera tillfällen beslutat om utbetalning av medel från Kärnavfallsfonden till berörda kommuner, länsstyrelser och myndigheter samt vissa miljöorganisationer, just för att stärka den demokratiska processen.

Den svenska lagstiftningen är mycket klar när det gäller ansvaret för att finna en metod, och plats, för att slutligt omhänderta det använda kärnbränslet. Industrin har det fulla ansvaret att hitta en metod som uppfyller lagens krav och föreskrifter. Vidare föreskrivs att industrin till regeringen vart tredje år ska redovisa ett forsknings-, utvecklings- och demonstationsprogram, ett så kallat Fudprogram, för hur arbetet med att ta fram en lösning fortskrider. I denna redovisning ska även ingå att redovisa alternativa lösningar till det huvudalternativ som industrin valt som metod för omhändertagandet av det använda kärnbränslet. Finansieringen av detta forsknings- och utvecklingsprogram sker genom Kärnavfallsfonden, dit kärnkraftsindustrin betalat in avgifter.

Genom åren har Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) hittills redovisat nio sådana Fudprogram varav det senaste för närvarande ligger på mitt bord. Jag har följt denna process med stort intresse men vill samtidigt klargöra att regeringen hittills inte har tagit slutlig ställning till någon metod för ett slutförvar av använt kärnbränsle. Regeringen har dock gjort bedömningen att SKB bör använda den så kallade KBS 3-metoden som planeringsförutsättning för sitt Fudprogram. Ett slutligt ställningstagande från regeringen när det gäller val av slutförvarsmetod kan dock inte ske förrän en ansökan inkommit till regeringen vilket enligt vad SKB har aviserat kommer att ske för inkapslingsanläggning under 2006 och för plats för slutförvaret under 2008.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.