kamphundar

Skriftlig fråga 2001/02:1225 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-23
Anmäld
2002-05-28
Besvarad
2002-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga 2001/02:1225

av Mikael Oscarsson (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om kamphundar

Under pingsthelgen fick vi ännu en gång höra att en kvinna blivit attackerad och allvarligt biten av en pitbullterrier. Vi ser det allt oftare. I bl.a. Tyskland, Storbritannien och USA har människor dött till följd av angrepp från kamphundar. I Sverige har ett stort antal människor skadats.

I Belgien och Spanien krävs licens för att inneha vissa hundraser. I Frankrike finns lagstiftning som kräver att alla pitbullhundar måste steriliseras. I England finns en lag mot farliga hundar vars syfte är att snabbt få ett stopp på de svåra personskador som orsakats av kamphundar. I Tyskland finns en lag som förbjuder införsel av kamphundar.

Det finns all anledning att även här i Sverige skärpa lagstiftningen mot kamphundar. Det som går att göra i bl.a. Frankrike, Storbritannien, Spanien, Belgien och Tyskland borde väl också vara möjligt i Sverige?

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skärpa lagstiftningen vad gäller kamphundar?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1225 besvarad av

den 29 maj

Svar på fråga 2001/02:1225 om kamphundar

Jordbruksminister Margareta Winberg

Mikael Oscarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skärpa lagstiftningen vad gäller kamphundar.

Regeringen tillkallade den 14 februari 2002 en särskild utredare med uppgift att kartlägga och utreda de problem som finns med hundar i samhället (dir 2002:18). Till särskild utredare utsågs landshövdingen i Hallands län, Karin Starrin.

Bakgrunden till regeringens initiativ är de indikationer regeringen fått på att problemet med farliga hundar ökar och att allmänheten i allt högre grad är orolig för sin personliga säkerhet. Farliga hundar innebär dessutom ett djurskyddsproblem, både med tanke på den angripande hunden och de djur som angrips. Problemet med farliga hundar är mångfasetterat och det är inte möjligt att hänföra det icke önskvärda beteendet endast till vissa hundraser. Beteendet kan utvecklas och förstärkas genom bl.a. felaktig avel eller felaktig hantering och stora individuella variationer förekommer inom varje ras. För att långsiktigt kunna komma tillrätta med problemen krävs bättre kunskap om problemens karaktär och utbredning.

Den särskilde utredaren har till uppgift att bl.a. föreslå åtgärder för att avhjälpa de problem med hundar i samhället som uppstår på grund av bristande ägaransvar. Utredaren ska vidare utvärdera dagens testmetoder för identifiering av farliga hundar och kartlägga vilka egenskaper som karakteriserar dessa hundar. Utredaren ska också kartlägga i vilken omfattning och på vilket sätt ägare till farliga hundar bidrar till problemen. I uppdraget ingår även att göra en särskild översyn av den svenska lagstiftningen som gäller hundar och hundhållning, särskilt med syfte att se till att hundägare tar sitt ansvar. Utredningen ska presentera sitt betänkande senast den 1 januari 2003.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.