Till innehåll på sidan

kampen mot terrorism och försvaret av mänskliga rättigheter

Skriftlig fråga 2003/04:1115 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-23
Anmäld
2004-04-26
Besvarad
2004-04-28
Svar anmält
2004-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 april

Fråga 2003/04:1115

av Kalle Larsson (v) till statsrådet Barbro Holmberg om kampen mot terrorism och försvaret av mänskliga rättigheter

Den svenska regeringen har blivit föremål för mycket stark kritik från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter för den avvisning av två terroristanklagade egyptiska medborgare som genomfördes i december 2001.

Avvisningsbeslutet, som fattades av regeringen, verkställdes innan deras juridiska ombud underrättats om besluten. Flera MR-organisationer, bland andra Amnesty International, uppger att männen, sedan de överlämnats till egyptiska säkerhetspolisen, utsatts för systematisk tortyr under flera veckor.

Nu förefaller ett parallellfall vara under uppsegling. En statslös palestinier, bosatt i Sverige med sin svenska hustru och deras gemensamma barn, har av säkerhetspolisen förklarats kunna utgöra ett säkerhetshot. Migrationsverket har @ utan att ta ställning @ överlämnat till regeringen att avgöra om mannen ska utvisas till Israel. Grunderna för säkerhetspolisens ställningstagande är hemliga inte bara för mannen och hans juridiska ombud utan till och med för Migrationsverket. Mannen har tidigare utsatts för svår och omfattande tortyr av den israeliska säkerhetstjänsten. Om han utvisas till Israel på rekommendation av säpo innebär bara denna omständighet en mycket stor risk för långvarigt frihetsberövande förenat med tortyr.

Mot den bakgrunden vill jag fråga vilka åtgärder migrationsministern avser att vidta för att undvika att Sverige även i detta fall ådrar sig allvarlig kritik från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1115 besvarad av

den 28 april

Svar på fråga 2003/04:1115 om kampen mot terrorism och försvaret av mänskliga rättigheter

Statsrådet Barbro Holmberg

Kalle Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att undvika att Sverige ådrar sig kritik från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

I samband med granskningen av Sveriges periodiska rapport till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter begärde kommittén kompletterande uppgifter om ett enskilt avvisningsärende rörande två egyptiska medborgare. Sverige lämnade de begärda uppgifterna. Kommittén har slutfört sin granskning och inte utfärdat några rekommendationer med anledning av ärendet.

Migrationsverket och Utlänningsnämnden får enligt utlänningslagen i vissa fall överlämna enskilda ärenden om uppehållstillstånd till regeringen för avgörande. Möjligheten att överlämna utlänningsärenden är begränsad till vad som anges i 7 kap. 11 § utlänningslagen. Här nämns ärenden som till exempel bedöms ha viss betydelse för rikets säkerhet.

Genèvekonventionen om flyktingars rättsliga ställning ger inget skydd till personer som begått terroristhandlingar. FN:s säkerhetsråds resolution 1373 (2001) slår bland annat fast att medlemsstaterna inte ska erbjuda tillflykt för personer som är eller har varit inblandade i terrorhandlingar. Sverige är som stat förpliktigat att följa resolutionen på ett sätt som är förenligt med Sveriges internationella åtaganden, bland annat de konventioner som rör mänskliga rättigheter. Detta måste vara den självklara utgångspunkten i ärenden angående ansökan om uppehållstillstånd med mera.

I övrigt vill jag hänvisa till mitt svar den 14 januari 2004 på två riksdagsfrågor: 2003/04:525 av Mona Jönsson om rättssäker asylprövning och 2003/04:526 av Lars Ohly om avvisningen till Egypten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.