kampen mot prostitution och människohandel

Skriftlig fråga 2004/05:1856 av Qarlsson, Annika (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-13
Anmäld
2005-06-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-07-07
Svar anmält
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2004/05:1856

av Annika Qarlsson (c) till justitieminister Thomas Bodström om kampen mot prostitution och människohandel

Det är bra att Sverige tar upp kampen mot prostitution och människohandel. Men att den svenska regeringen väljer att göra det tillsammans med Bushadministrationen, som har en uttalad konservativ politik när det gäller preventivmedel och abort, ger konstiga signaler. Sveriges internationella trovärdighet i arbetet med att värna om kvinnors rättigheter och möjlighet till utveckling sätts på spel med en sådan samarbetspartner.

De senaste åren har Sverige visat att frågan om sexuell och reproduktiv hälsa är prioriterad.

Denna fråga måste sättas in i sin helhet. När vi arbetar för hivprevention bland prostituerade så är det inte kravet på återhållsamhet som är det mest konstruktiva rådet. Därför måste Sverige värna om vad vi står för och därmed vilka vi samarbetar med @ för att inte skada Sveriges trovärdighet och förminska Sveriges röst för världens utsatta. Då dessa frågor hör tätt samman med frågan om prostitution och trafficking så blir signalen mycket tvetydig när regeringen väljer att samarbeta med en av de mest restriktiva krafterna inom sexualpolitiken.

Min fråga till statsrådet är på vilka grunder man har valt att samarbeta med Bushadministrationen i en fråga där vi har principiellt olika ståndpunkter.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1856 besvarad av

den 7 juli

Svar på frågorna 2004/05:1856 om kampen mot prostitution och människohandel och 1896 om Sveriges samarbete med Bushadministrationen

Statsrådet Jens Orback

Annika Qarlsson har frågat justitieministern på vilka grunder man valt att samarbeta med Bushadministrationen i en fråga där vi har principiellt olika ståndpunkter. Bakgrunden till frågan är att Sverige och USA gemensamt finansierar ett projekt för bekämpning av prostitution och människohandel.

Elina Linna har frågat biståndsministern vad hon avser att göra för att undvika att internationellt arbete för sexuell och reproduktiv hälsa får en felaktig inriktning präglat av Bushadministrationens förhållningssätt i dessa frågor.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som besvarar båda dessa frågor.

Sveriges regering för en tydlig och internationellt respekterad politik i frågor som rör kroppslig integritet, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Områdena är i hög grad prioriterade både inom regeringens jämställdhetsarbete och inom Sveriges globala utvecklingssamarbete. Sverige lyfter därför i internationella sammanhang regelmässigt fram grundläggande rättighetsfrågor såsom kvinnors och flickors rätt och tillgång till preventivmedel och säker och laglig abort, förebyggande arbete mot hiv/aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar, öppenhet kring frågor om sexualitet och samlevnad, samt icke-diskrimineringsfrågor som berör homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Regeringen prioriterar dessutom sedan länge bekämpningen av prostitution och handel med människor och driver aktivt dessa frågor på regional och internationell nivå. Detta återspeglas bland annat i regeringens strategi inom utvecklingssamarbetet för bekämpning av människohandel "Fattigdom och människohandel" samt i det pågående arbetet med en nationell handlingsplan för bekämpningen av människohandel för sexuella ändamål.

Arbetet mot prostitution och handel med människor är en central del av regeringens strävan att skapa ett samhälle där kvinnor och män, flickor och pojkar ges samma rättigheter och möjligheter. Jämställdhet kan inte uppnås så länge människor, i synnerhet män, köper, säljer och sexuellt utnyttjar framför allt kvinnor och barn för prostitutionsändamål eller för andra sexuella ändamål.

Prostitution och människohandel är världsomspännande problem och involverar både ursprungs-, transit- och destinationsländer. Detta innebär att inget land kan bekämpa denna kriminella verksamhet på egen hand. För att vara effektiv och för att uppnå önskat resultat måste därför arbetet för att bekämpa prostitution och människohandel bedrivas globalt och i samarbete med andra länder. Sverige har under de senaste tiotal åren inlett samarbete med ett stort antal länder, internationella organisationer samt med regionala och nationella frivilligorganisationer med avsikt att genomföra olika samarbetsprojekt för att bekämpa prostitution och människohandel.

Projektet "Promoting Preventative Measures to Combat Trafficking in Human Beings for Sexual Exploitaition: A Swedish and United States Governmental and Non-Governmental Partnership" påbörjades i december 2004. Projektet har som mål att öka kunskapen om och utveckla strategier och åtgärder för att bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Europa. Projektet syftar till att öka medvetenheten om de grundläggande orsakerna till prostitution och handel med människor för sexuella ändamål och har Sveriges arbete som utgångspunkt, med särskild fokus på åtgärder för att bekämpa efterfrågan på kvinnor och barn för prostitutionsändamål. Ett av syftena med projektet är att stärka kvinnors och barns politiska, sociala och ekonomiska ställning för att därigenom göra dem mindre sårbara för prostitution och människohandel.

I många frågor skiljer sig USA:s syn på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter markant mot den svenska. Det hindrar inte att vi kan och bör samarbeta med USA på de områden där ett tätare samarbete kan driva frågor framåt.

Projektet samfinansieras av Sverige och USA. I likhet med Sverige ser USA:s regering prostitution och människohandel som allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, som handlingar som är skadliga för de som utsätts, och som angrepp på offrens mänskliga värdighet.

Projektet drivs av frivilligorganisationerna European Women's Lobby och Coalition Against Trafficking in Women. Dessa internationellt erkända och respekterade organisationer har en lång dokumenterad historia av att förespråka och praktiskt arbeta för kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva rättigheter. Projektorganisationerna samarbetar dessutom med andra kvinnoorganisationer i de tolv länder som ingår i projektet. Regeringen har, genom att dessa organisationer anlitats, försäkrat sig om att samarbetsprojektet inte strider mot regeringens politik inom de två prioriterade politikområdena.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.