Kampen mot hiv/aids

Skriftlig fråga 2016/17:420 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-01
Överlämnad
2016-12-05
Anmäld
2016-12-06
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

I dag, den 1 december, är det den internationella aidsdagen. Den behövs för att fästa regelbunden uppmärksamhet på den ständiga kampen mot hiv och aids. FN lägger i dag fram en ny rapport som bland annat visar att antalet barn och unga som smittas med hiv riskerar att öka med uppemot 60 procent de kommande åren fram till år 2030, om inte insatserna mot sjukdomen ökar.

I Sverige är situationen inte lika dramatisk. Samtidigt är minst 7 000 till 8 000 människor i Sverige smittade av hiv. Därtill finns ett mörkertal i fråga om hur många som bär på oupptäckt hiv. Det nämns ungefär 1 000 personer, men initierade anser att det kan handla om betydligt fler än så. Betraktat såväl ur denna svenska kontext som i ett internationellt perspektiv är regeringens besparingar på insatser att bekämpa hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar ytterst beklaglig.

Det förefaller som om regeringen har vidtagit denna halvering av anslaget både utan att först göra en grundläggande analys och dessutom utan dialog med berörda frivilligorganisationer och statliga myndigheter, såsom Folkhälsomyndigheten, landsting och kommuner.

Regeringen skriver på sidan 105 i budgetpropositionen för år 2017 under utgiftsområde 9 att anslaget minskas för angelägna satsningar inom andra områden inom utgiftsområdet. Samtidigt lovar ansvarigt statsråd Wikström (S) att medel från anslaget inte ska minskas avseende fördelningen av stöd till organisationer, både på regional, lokal och nationell nivå. Det betyder i klartext att regeringen räknar med att landsting/regioner och kommuner ska göra en annan bedömning och prioritering än vad regeringen gör, också med konsekvenser såsom besparingar på andra vårdområden, till exempel vårdcentraler eller sjukhus.

Problemets kärna är att de resurser som organisationer, exempelvis Sveriges största frivilligorganisation inom hiv/aids Noaks Ark, har sökt och fått genom åren riskerar att helt frysa inne kommande år. Detta därför att om kommuner och landsting gör samma prioritering som regeringen – att bekämpning av hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar inte har samma angelägenhetsgrad som tidigare – kan inte dessa föreningar fortsätta existera lokalt och regionalt eftersom de medlen är halverade, trots så viktig verksamhet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilken analys ligger till grund för statsrådets och regeringens halvering av insatserna mot hiv/aids, och på vilket sätt kan statsrådet Wikström garantera att landstingens fördelning till lokala och regionala föreningar, samt initiativ såsom sommarkampanjer etcetera, inte avslutas den 1 januari 2017?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:420 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/07489/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:420 av Cecilia Widegren (M) Kampen mot hiv/aids

Cecilia Widegren har frågat mig om vilken analys som ligger till grund för halveringen av insatserna mot hiv/aids och på vilket sätt jag kan garantera att landstingens fördelning till lokala och regionala föreningar, samt initiativ såsom sommarkampanjer etc., inte avslutas den 1 januari 2017.

Jag har tidigare lämnat svar på en liknande fråga från Jenny Petersson (M)och jag vill nu på nytt lyfta den lägesbilden som ligger till grund för den föreslagna förändringen av det aktuella statsbidraget.

Detta område har tillförts riktade statsbidrag under mer än 20 års tid. Under denna tidsperiod har ny kunskap om sjukdomen erhållits. Sjukdomen är idag behandlingsbar och enligt Folkhälsomyndighetens bedömning står över 90 % av de cirka 7 000 personer som lever med en känd hiv-diagnos på behandling. Situationen för personer som är bärare av en hivinfektion är idag mer lik den som råder för andra grupper med kroniska sjukdomar. Detta talar för att man nu kan frångå den ordningen som har gällt avseende riktade statsbidrag till kommuner och landsting och återgå till det ansvarsförhållandet mellan staten och huvudmännen som är normalt för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Eftersom regeringen dels har tillfört landstingen en extra miljard för innevarande år, dels för nästa år kommer att tillföra 2,8 miljarder mer i generella statsbidrag än i förhållande till mandatsperiodens början, finnas förutsättningar för landstingen att utveckla välfärden utifrån lokala behov.

Cecilia Widegren efterfrågar hur jag ska garantera att landstingen inte upphör att fördela för insatser till lokala och regional föreningar på lokal och regional nivå. Här är ansvarsfrågan tydlig. Det är landstingen som ska bedriva det regionala smittskyddsarbetet och avgör själva hur de ska använda det generella stödet som de erhåller. Staten kommer dock fortsatt tillföra medel för att säkerställa att lokala och regionala föreningar som bedriver ett hiv-preventivt arbete ska fortsatt kunna genomföra insatser även efter 1 januari 2017. Ambitionen för statens insatser inom detta område är precis som det lyfts i budgetpropositionen för 2017, att stödja insatser inom den ideella sektorn på såväl regional och lokal nivå som på nationell nivå.

Stockholm den 14 december 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.