kampen mot brott

Skriftlig fråga 2004/05:1602 av Lindblad, Göran (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-12
Anmäld
2005-05-12
Besvarad
2005-05-18
Svar anmält
2005-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 maj

Fråga 2004/05:1602

av Göran Lindblad (m) till justitieminister Thomas Bodström om kampen mot brott

En ny doktorsavhandling redovisar att många duktiga poliser redan har eller är på väg att tappa motivationen. Så här kan det inte få fortsätta. Regeringens passivitet när det gäller kampen mot brott måste brytas. De signaler som regeringen sänder ut med minskade anslag jämfört med tidigare utlovade är förödande. Det är också deras ointresse för att se och lära av hur andra länder och städer arbetar med brottsbekämpning.

En väsentlig del av människornas trygghet handlar om att bekämpa brott. Få saker skapar så mycket oro och otrygghet som kriminalitet. Våld och brott är förödande för människors frihet och trygghet.

I exempelvis New York arbetar den politiska ledningen och polisen mycket aktivt och förebyggande gällande bekämpningen av brott. Varje polischef har ett tydligt resultatansvar. Därtill används brottsstatistiken i det förebyggande arbetet. Polisen arbetar och syns där brotten begås. Flyttar brottsligheten så följer polisen efter. Därutöver har varje polis större befogenheter och ansvar än i Sverige. Polisen i New York är motiverad och vågar i högre utsträckning ta fler initiativ.

Socialdemokraterna lovade inför förra valet bland annat att polis ska finnas närvarande dygnet runt i hela landet och organiseras så att den arbetar på tider och platser där brotten begås. Av detta löfte har hittills blivit ingenting.

Vilka konkreta initiativ avser justitieministern att vidta för att uppfylla att polis ska finnas närvarande dygnet runt i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1602 besvarad av

den 18 maj

Svar på fråga 2004/05:1602 om kampen mot brott

Justitieminister Thomas Bodström

Göran Lindblad har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta för att det ska finnas polis närvarande dygnet runt i hela landet.

Jag delar Göran Lindblads syn att det måste finnas en polisiär närvaro i någon form i hela landet. Jag vill därför inledningsvis peka på att regeringen under perioden 2000@2005 har gjort kraftiga satsningar på polisen och höjt anslagen med 2,3 miljarder kronor samt aviserat tillskott för 2006@2007 med knappt 1,1 miljarder kronor. Dessutom ökar antalet poliser för femte året i rad. Sedan år 2000 har antalet poliser ökat med ca 1 200.

Utöver detta pågår det ett fortlöpande arbete inom Regeringskansliet för att på ett övergripande plan utveckla och effektivisera svensk polis. Regeringen har bland annat initierat en rad utredningar i syfte att ta fram förslag om renodling av polisens arbete, förbättrade arbetsmetoder, mer ändamålsenlig lagstiftning på polisens område med mera.

Frågan om polisens resurser och hur de används diskuteras ofta. Generellt gäller att kravet på närhet alltid måste ställas mot polisens möjligheter att arbeta effektivt. Om en polismyndighet har ett antal mindre stationer i glesbygden som kostar stora pengar i hyra är det mer effektivt att lägga dessa pengar på att anställa fler poliser. Det är personalen, inte stationen, som skapar trygghet och bekämpar brott.

Brottsförebyggande rådet har pekat på att alltför små närpolisområden inte kan fungera effektivt och ge den service som medborgarna har rätt att kräva. Hur stort ett närpolisområde bör vara och hur många närpoliser som bör finnas där måste styras av behovet i området av såväl reaktiva som förebyggande insatser från polisens sida.

När det gäller frågan om polisens arbetstider kan jag säga att det pågår ett kontinuerligt arbete med att anpassa polisens arbetstider till verksamhetens behov. Polismyndigheterna arbetar aktivt för att öka andelen poliser som har flexibel arbetstidsförläggning. Vid utgången av år 2004 hade 44 % av poliserna periodplanerad arbetstid, jämfört med 33 % år 2003.

Avslutningsvis vill jag säga att det är Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna som ansvarar för frågan om hur polisens verksamhet ska organiseras. Regeringen har genom de stora ekonomiska och personella tillskotten de senaste åren förbättrat förutsättningarna för en bra polisverksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.