Kampen för kvinnors rättigheter

Skriftlig fråga 2006/07:139 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-14
Anmäld
2006-11-14
Besvarad
2006-11-20
Svar anmält
2006-11-21
Besvarad
2006-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga

2006/07:139 Kampen för kvinnors rättigheter

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Könsorättvisor och kvinnors rättigheter var för den tidigare regeringen en viktig utrikespolitisk prioritering. Sveriges röst för kvinnors rättigheter har välkomnats runtom i världen. När utrikesministern i den nuvarande regeringen reser runt finns kvinnors rättigheter inte längre på dagordningen vid möten i Moskva, Bryssel eller Washington. Det förtroende som har byggts upp för Sveriges jämställdhetspolitik riskerar nu att snabbt förskingras. Utrikesministern avfärdar frågor om åtgärder mot utnyttjande av kvinnor och flickor med att han prioriterar annat.

Utrikesministerns engagemang på det här området och en strävan efter bred politisk enighet för kvinnors rättigheter har ersatts av en debatt om hans aktier och optioner i den amerikanska kapitalförvaltaren Legg Mason. Bakom den neutrala beteckningen kapitalförvaltning döljer sig penningplacering i bland annat porrbranschen. Den högste ansvarige politikern för kvinnors rättigheter kommer sålunda att förknippas med den kvinnoförnedrande porrbranschen.

Jag vill fråga utrikesministern vilka åtgärder han tänker vidta för att Sverige ska behålla sin ledande roll i kampen för kvinnors rättigheter i världen.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:139 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 november

Svar på fråga

2006/07:139 Kampen för kvinnors rättigheter

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att Sverige ska behålla sin ledande roll i kampen för kvinnors rättigheter i världen.

Jag kan försäkra Carina Hägg att regeringens ambition är tydlig. Sverige ska föra en mer aktiv utrikespolitik och ta ett större ansvar för mänskliga rättigheter, frihet, säkerhet, demokrati, välstånd och hållbar utveckling i världen. Ambitionen omfattar självklart även kvinnors och flickors situation och rättigheter. Internationell rätt och respekt för de mänskliga rättigheterna ska vara hörnstenar i svensk utrikespolitik.

I budgeten för 2007 anger regeringen kvinnors villkor och rättigheter som ett prioriterat område inom utvecklingspolitiken.

FN:s kvinnokonvention(Cedaw) är det viktigaste juridiska instrumentet för att öka respekten för kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Regeringen kommer att verka för att flera länder ratificerar och genomför konventionen. Regeringen kommer också att verka för att Cedaws övervakningskommitté stärks och att dess arbetsmetoder effektiviseras.

Allt slags våld mot kvinnor utgör ett allvarligt hinder för kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Regeringen kommer med kraft att verka för att förekomsten av alla former av våld mot kvinnor och flickor uppmärksammas och motverkas. Förekomsten av traditionella sedvänjor, såsom könsstympning, vilka utgör ett allvarligt hot mot kvinnors och flickors liv och hälsa ska förebyggas och motverkas.

Sverige har under hösten verkat aktivt för att stärka jämställdhetsintegreringen i Europeiska unionens krishantering. EU:s utrikesministrar har nyligen fattat beslut i frågan och regeringen anser att rådsslutsatserna om jämställdhetsintegrering är ett positivt steg. Med slutsatserna befästs jämställdhetsfrågorna i arbetet, bland annat att jämställdhet är ett mål i sig och ett sätt att stärka krishantering. Positivt är bland annat rådets stöd att utse en jämställdhetsrådgivare i insatserna.

Alla delar av FN-systemet har en roll att spela i arbetet för att stärka kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna och för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Sverige står bakom årets resolutioner i FN:s generalförsamling om våld mot kvinnor samt om handel med kvinnor och barn. Regeringen planerar även ett aktivt deltagande i FN:s kvinnokommissions möte våren 2007.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.