Till innehåll på sidan

Kameraövervakningslagstiftningens tillämpning på drönare

Skriftlig fråga 2016/17:480 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-08
Överlämnad
2016-12-12
Anmäld
2016-12-13
Svarsdatum
2016-12-27
Sista svarsdatum
2016-12-27
Besvarad
2016-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under riksdagens frågestund den 8 december 2016 svarade näringsminister Mikael Damberg på en fråga från ledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson angående hur regeringen arbetar med de juridiska hinder som har rests vad gäller användningen av kamerautrustade drönare. Näringsministern signalerade där att justitieministern söker vägar att komma till rätta med detta innan den nu pågående utredningen arbetat klart.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att möjliggöra för piloter av kamerautrustade drönare att kunna fortsätta med sin verksamhet utan att hindras av kameraövervakningslagstiftnigen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:480 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/08952/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:480 av Erik Ottoson (M) Kameraövervakningslagstiftningens tillämpning på drönare

Erik Ottoson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att möjliggöra för piloter av kamerautrustade drönare att kunna fortsätta med sin verksamhet utan att hindras av kameraövervakningslagstiftningen. Frågan ställs mot bakgrund av att Högsta förvaltningsdomstolen i en dom slagit fast att en kamera som är monterad på en drönare kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

Drönartekniken har många potentiella användningsområden, t.ex. inom skogs- och jordbruk, räddningsarbete och för journalistiska ändamål. Samtidigt kan drönare användas på ett sätt som innebär att enskilda utsätts för integritetskränkande övervakning. Regeringen tillsatte i november 2015 en utredning för att se över 2013 års kameraövervakningslag. Trots att lagen var relativt ny kunde regeringen redan då konstatera att det fanns ett behov av att utreda hur den förhåller sig till användning av ny teknik, t.ex. kamerautrustade drönare. Utredningen kommer att redovisa sitt uppdrag i juni 2017.

Det har blivit tydligt att företagen har ett behov av en snabbare lösning och Justitiedepartementet har därför remitterat ett förslag om att drönare inte ska omfattas av tillståndskravet i kameraövervakningslagen. Enskildas personliga integritet ska i stället skyddas av reglerna i personuppgiftslagen. Detta innebär att den som använder kamerautrustade drönare måste vidta åtgärder för att undvika integritetskränkningar, t.ex. genom att se till att övervakning endast sker för legitima ändamål och på ett öppet sätt. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017.

Stockholm den 22 december 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.