kadmium

Skriftlig fråga 1997/98:961 av Lager, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-07-28
Anmäld
1998-08-03
Besvarad
1998-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:961 av Per Lager (mp) till miljöministern om kadmium

den 28 juli

En rad nya rapporter om kadmium i livsmedel och därav orsakade njurskador visar att situationen är mycket allvarlig. Det är en alldeles för stor mängd kadmium i omlopp vilket medför höga koncentrationer i bl.a. jordbruksmarken. För att komma till rätta med detta problem måste jordbruket använda de mest kadmiumrena fosforkällorna och undvika de mest förorenade (slam och smutsig konstgödsel).

Avser miljöministern verka för att jordbruket använder de mest kadmiumrena fosforkällorna i stället för slam och smutsig konstgödsel?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:961 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:961 om kadmium
    Miljöminister Anna Lindh

den 12 augusti

Per Lager har frågat mig om jag avser att verka för att jordbruket använder de mest kadmiumrena fosforkällorna i stället för slam och smutsig konstgödsel.

Sverige har en skatt på kadmium i handelsgödsel enligt lagen (1984:409) om skatt på gödselmedel. Den uppgår till 30 kr per gram kadmium till den del kadmiuminnehållet överstiger 5 gram per ton fosfor. Sverige har också enligt förordning (1985:839) om kadmium, gränsvärde avseende halten av kadmium i handelsgödsel. Gödselmedel som innehåller högre halt av kadmium än 100 gram per ton fosfor får inte överlåtas eller saluföras (fr.o.m. den 1 januari 1999 gäller denna bestämmelse enligt förordning [1998:944] om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter).

Tack vare dessa bestämmelser samt jordbruksnäringens eget arbete för att minska kadmiuminnehållet är den genomsnittliga halten av kadmium i handelsgödsel som används inom det svenska jordbruket enligt Statens jordbruksverks beräkningar endast ca 16 gram per ton fosfor. Sverige fick i samband med inträdet i EU rätt att under en övergångsperiod behålla vissa svenska särbestämmelser, bl.a. gränsvärdet för kadmium i handelsgödsel. Inom EU saknas sådant gemensamt gränsvärde. Regeringen verkar för att införa stränga regler inom EU vad gäller kadmium i handelsgödsel, vilket i förlängningen bör skapa en marknad för handelsgödsel med lågt kadmiuminnehåll och därmed en utveckling av reningsteknik.

Bestämmelser om saluhållande och överlåtelse av avloppsslam för jordbruksändamål finns i förordningen (1985:840) om vissa hälso- och miljöfarliga produkter m.m. (fr.o.m. den 1 januari 1999 gäller bestämmelserna enligt förordning [1998:944] om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter). I enlighet med Naturvårdsverkets kungörelse (SNFS 1994:2) med föreskrifter om skydd för miljön, särskilt marken, när avloppsslam används i jordbruket, finns gränsvärden för halten metaller, bl.a. kadmium, i åkermark vid användning av avloppsslam. Redan i dag klarar den absolut övervägande delen av avloppsslammet de stränga svenska gränsvärdena. Dessa gränsvärden skärps ytterligare från år 2000.

Det svenska arbetet med att minska kadmiuminnehållet i gödselmedel och slam har hittills varit framgångsrikt. Arbetet går nu vidare.

I propositionen 1997/98:145 Svenska miljömål - miljöpolitik för ett hållbart Sverige anger regeringen bl.a. att ett framtida hållbart och kretsloppsanpassat VA-system bör vara utformat så att slutna kretslopp mellan samhälle och jordbruk skapas för närings- och humusämnen, i första hand för fosfor, samt att slamanvändningen inte leder till negativa hälso- och miljöeffekter, varken på kort eller lång sikt.

De av regeringen föreslagna miljökvalitetsmålen i denna proposition kommer att vara utgångspunkter för det fortsatta miljöarbetet och berör även kadmium. Miljökvalitetsmålet "En giftfri miljö" innebär att halterna av ämnen som förekommer naturligt i miljön är nära bakgrundsnivåerna och halterna av naturfrämmande ämnen i miljön är nära noll. Som delmål har regeringen angett att utsläpp och läckage av farliga ämnen till Östersjön och dess tillrinningsområden samt Nordsjön skall ha upphört år 2020. I syfte att nå detta delmål har regeringen fastställt riktlinjer som bl.a. innebär att nyproducerade varor som introduceras på marknaden i huvudsak skall vara fria från kadmium. Regeringen avser att verka för att dessa riktlinjer skall vara genomförda redan inom 10-15 år. Regeringen har den 25 juni 1998 gett Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen i uppdrag att föreslå vissa ytterligare delmål under miljökvalitetsmålet om en giftfri miljö samt åtgärdsstrategier för att nå dessa delmål. Båda myndigheterna skall redovisa sina uppdrag senast den 1 oktober 1999.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.