Julsnapsen

Skriftlig fråga 2007/08:76 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-12
Anmäld
2007-10-16
Besvarad
2007-10-17
Svar anmält
2007-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 oktober

Fråga

2007/08:76 Julsnapsen

av Margareta Cederfelt (m)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

En krögare eller restaurangägare har tillåtelse att blanda drinkar och groggar till sina gäster. Men att servera egenhändigt kryddat brännvin är förbjudet. Egenhändigt kryddat brännvin betraktas i dag som olaglig sprittillverkning. Inför varje jul aktualiseras denna problematik för de krögare och restaurangägare som många gånger vill kunna erbjuda sina gäster egenhändigt kryddade julsnapsar med lokal anknytning. Trots att snapsen oftast smakar väl kan krögaren genom att servera den egenhändigt kryddade snapsen riskera att mista sitt alkoholtillstånd, och utan tillstånd är det föga lönsamt att bedriva restaurangrörelse.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för att se till att krogar och restauranger följer gällande lagar och regler vad gäller servering av alkohol. Tyvärr förekommer regionala olikheter i tillsynen, vilket gör att många i restaurangbranschen upplever situationen närmast lotteribetonad. Vissa länsstyrelser begär in redovisning om förekommande blandningar, antal serveringstillfällen, kvantiteter och lagerhållning. Så sent som år 2006 gjorde Folkhälsoinstitutet ett skarpt uttalade om att gästgiverier saknade tillstånd att tillverka sprit. Detta är inget godtagbart förhållningssätt. Det sprider förvirring och skapar onödig belastning och oro hos krögare och restaurangägare. Det råder ingen likhet inför lagen om julsnapsarna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att julbordsätarna ska kunna beställa restaurangens eller krögarens egenkryddade julsnaps.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:76 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 17 oktober

Svar på fråga

2007/08:76 Julsnapsen

Statsrådet Maria Larsson

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att julbordsätarna ska kunna beställa restaurangens eller krögarens egenkryddade julsnaps.

Enligt 1 kap. 2 § första stycket alkohollagen (1994:1738) ska med sprit förstås en vätska som innehåller alkohol i en koncentration av mer än 2,25 volymprocent. Med tillverkning av sprit förstås varje förfarande, varigenom alkohol i sådan koncentration framställs eller utvinns. Vin, starköl och öl anses dock inte som sprit. Inte heller utgör framställning av sådan dryck tillverkning av sprit.

Statens folkhälsoinstitut utövar central tillsyn över efterlevnaden av alkohollagen och kan meddela allmänna råd till vägledning för tillämpningen av lagen. Det är alltså upp till Statens folkhälsoinstitut att göra tolkningen om kryddning av brännvin eller annan bearbetning av alkohol är att beteckna som tillverkning av sprit. Det ankommer inte på mig att uttala mig om de bedömningar institutet gör inom ramen för sin verksamhet.

Den 6 september beslutade regeringen om direktiv till en särskild utredare med uppgift att göra en översyn av alkohollagen. Jag har den 28 september utsett f.d. generaldirektör Anita Werner till särskild utredare. En fråga som ska utredas är tillåtligheten för innehavare av tillstånd till servering av alkoholdrycker att krydda brännvin för servering på tillståndshavarens serveringsställe. Utredaren ska kartlägga hur bestämmelserna i den nuvarande alkohollagen tillämpas och överväga om förändringar eller förtydliganden bör göras i aktuellt avseende. I direktiven anges att utredaren ska lämna sådana författningsförslag som innebär att innehavare av tillstånd till servering av alkoholdrycker ska ha möjlighet att krydda brännvin för servering på tillståndshavarens serveringsställe.

Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande till regeringen senast den 30 december 2008.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.