judiska helgedomar

Skriftlig fråga 2000/01:96 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-19
Anmäld
2000-10-24
Besvarad
2000-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga 2000/01:96

av Tuve Skånberg (kd) till utrikesminister Anna Lindh om judiska helgedomar

Enligt Osloavtalet ska de religiösa helgedomarna i Israel och på Västbanken hållas tillgängliga för religiösa utövare, vare sig de är judar, muslimer eller kristna.

Enligt TT angrep palestinier den 29 september bedjande judar med stenkastning vid Västra muren i Jerusalem, judendomens heligaste plats, på grund av att en grupp judar gjort ett fredligt besök vid platsen för judarnas tempel på Tempelberget, där i dag muslimernas Klippmoské står.

Den 7 oktober rev en grupp palestinier en judisk helgedom i Nablus där den judiske patriarken Josef anses vara begravd. Med järnrör, hackor och släggor bröts helgedomen ned och den del där graven ligger stacks i brand. Vandalerna reste en islamisk flagga på ruinhögen med den muslimska trosbekännelsen "Det finns ingen gud utom Allah och Muhammed är hans profet". Ett hundratal palestinska poliser som hade till uppgift att skydda Josefs grav stod och såg på när den revs. Rabbinen Hillel Lieberman som hört att Josefs grav höll på att förstöras gav sig av mot Nablus för att rädda Torah-rullarna, som förvarades i helgedomen, men blev skjuten.

Ämnar utrikesministern fördöma de nämnda kränkningarna av mänskliga och religiösa rättigheter från palestinsk sida och uppfordra också palestinierna att följa Osloavtalets lydelse om lika tillgänglighet till helgedomar för alla religioners utövare, och inte bara som den 10 oktober fördöma "det övervåld som används från israelisk sida"?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:96 besvarad av

den 25 oktober

Svar på fråga 2000/01:96 om judiska helgedomar

Utrikesminister Anna Lindh

Tuve Skånberg har frågat om jag ämnar fördöma kränkningar av mänskliga och religiösa rättigheter från palestinsk sida och nämner som exempel att palestinier, enligt TT, den 29 september angrep bedjande judar med stenkastning vid Västra muren i Jerusalem och att en judisk helgedom som anses hysa patriarken Josefs grav förstörts.

Under de senaste veckorna har vi bevittnat en djupt tragisk utveckling på de ockuperade palestinska områdena. Över hundra människor har dödats och mer än 3 000 skadats. Flertalet har varit palestinier. Ett inslag i konflikten har varit incidenter som berört olika heliga platser. I ljuset av de senaste veckornas våldsamheter är det särskilt viktigt att understryka vikten av fri tillgång till helgedomar för alla religioners utövare, liksom respekten för helgedomarnas okränkbarhet.

Vad gäller händelserna vid Josefs grav, ställde Sverige sig helt bakom det EU-rdförandeskapsuttalande som gjordes den 7 oktober. I uttalandet fördömer EU händelserna vid Josefs grav och uppmanar alla parter att respektera alla heliga platser, oavsett religion.

Den palestinska myndigheten har i ett officiellt uttalande den 8 oktober fördömt de handlingar som ledde till att Josefs grav förstördes.

Sverige deltar aktivt i arbetet att finna ett skydd för helgedomarna. Vi deltar i en informell arbetsgrupp med ett antal likasinnade EU-länder och Heliga Stolen om de heliga platserna och den kulturella mångfalden. Gruppen har för avsikt att få till stånd en ordning som garanterar att den legala regleringen av platsernas ställning @ status quo @ kommer att fortsätta att respekteras efter en slutstatuslösning. Gruppen vill dessutom att status quo ska bekräftas internationellt genom exempelvis någon form av FN-anknytning. Gruppen sysslar inte med frågan hur en slutstatuslösning ska vara utformad, men avsikten är att dess förslag vad gäller status quo ska underlätta en sådan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.