jordförvärvslagen

Skriftlig fråga 2000/01:286 av Wallin, Gunnel (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-23
Anmäld
2000-11-28
Besvarad
2000-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga 2000/01:286

av Gunnel Wallin (c) till jordbruksminister Margareta Winberg om jordförvärvslagen

Marknadskrafterna är på väg att knäcka traditionen med självägande bönder. Äganderätten av jord och skog går ifrån de arbetande bönderna till storkapitalet. Centerpartiet varnade i samband med förändringarna i jordförvärvslagen för att lättnader skulle leda till en omfattande försäljning av fastigheter till personer som ej har för avsikt att vare sig bo i eller bruka fastigheterna.

Detta finns det exempel på nu på flera håll i landet, Båstad, min egen hemkommun, är ett. Det finns en utredning tillsatt som ska presentera en uppföljning.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att förhindra att äganderätten förs över från arbetande bönder till storkapitalet?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:286 besvarad av

den 29 november

Svar på fråga 2000/01:286 om jordförvärvslagen

Jordbruksminister Margareta Winberg

Gunnel Wallin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att äganderätten till jordbruks- och skogsmark förs över från arbetande bönder till storkapitalet.

Gunnel Wallins fråga avser jordförvärvslagens regler om åtagande om bosättning. Genom denna regel som trädde i kraft den 1 juli 1991 blev det möjligt att utan tillstånd förvärva egendom i glesbygd för den som i ett särskilt åtagande förbinder sig att vara bosatt på fastigheten och därefter bo på den i minst fem år. Syftet var dels att gynna inflyttning till glesbygden, dels att minska administrationen vid förvärv i glesbygdsområde.

Jag har självfallet uppmärksammat en del av de relativt få fall där en förvärvare trots gjorda åtaganden om bosättning, inte bosatt sig på den förvärvade egendomen.

Som Gunnel Wallin säkert förstår är det mycket svårt att i praktiken upprätthålla en lagstiftning som till 100 % förhindrar alla möjligheter till kringående utan att lagstiftningen samtidigt blir betungande för såväl myndigheter som allmänhet.

Som Gunnel Wallin riktigt påpekar har en särskild utredare för närvarande i uppdrag bl.a. att utvärdera vilken effekt bestämmelserna i jordförvärvslagen har när det gäller effekterna för både fysiska och juridiska personers möjligheter att förvärva skogsmark, framför allt bestämmelserna om förvärvarens aknytning till den ort där förvärvsegendomen är belägen (se dir. 1999:40). Utredaren ska redovisa uppdraget under första halvan av 2001.

Först efter att denna utvärdering slutförts är jag beredd att ta ställning till om och i så fall vilka åtgärder som kan behöva vidtas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.